Общество

Преглед на печата

"Проучване "таен клиент" разкрива, че европравилата за достъпни финансови услуги в България се прилагат само проформа, информира "Сега". Основният извод от изследването у нас е, че така наречената "банкова сметка за бедни" е въведена формално. Още важни заглавия в днешния брой на "Сега": В началото на февруари влиза в сила нов код за разпознаване на лекарствата, който изисква и нов софтуер. Това заплашва от закриване на половината аптеки у нас, които не са готови с изискванията. От вестника научаваме още и че животът ни е поскъпнал с 2,8 на сто през 2018 година, както и че сметките за ток и парно през декември ще са с 15-20 процента по-високи. 

"Студът качва сметките за декември за тока поне с 10 процента", пише и "Монитор". Освен заради студа отчетеното по-голямо потребление е и заради повечето почивни дни. Прогнозата е средната сметка за ток да е 63 лева. 

"Пазаруваме по-често на кредит", пише "Труд", като цитира банково проучване. Рязко са нараснали заемите през декември, предпочитани покупки са били смартфони, озвучителни системи и конзоли за видеоигри. "Хората изплащат по повече от два заема" информира още "Труд". Най-често дълговете са със срок на изплащане пет години. Парите се теглят например за купуване на кола втора ръка. Почти всеки втори българин има заем от банка или финансова институция.

По данни на Евростат, България е четвърта в Европейския съюз по риск от бедност на пенсионерите, информира "Монитор". 32 процента от застрашените от бедност у нас са възрастни хора. От 2013 година темпът нараства почти три пъти, тогава процентът на застрашените от бедност е бил 12,6. Според вестник "Земя", за една година мизерстващите възрастни хора у нас са се увеличили с близо десет на сто.

"24 часа" пише, че тазгодишният грип ни поваля само за два часа. Изданието предупреждава, че става дума за епидемия. Ако детето ви кашля, но иначе се чувства добре, не се съгласявайте да се снимат дробовете му с рентген, съветват лекари. В Пловдив, пневмонии поразяват по 180 души на седмица, информира още "24 часа".

В "Телеграф" пише "Варицела отваря път на грипа". Шарката налази хиляда души за седмица, тя срива имунитета. Четири града : Ямбол, Перник, Пазарджик и Смолян; са пред прага на грипна епидемия.

Одит на просветното министерство призна, че Институтът по метрология и хидрология е лъгал, пише "Дума". Уж бедният институт, преместен, след протест, от БАН в Министерството на образованието, е имал над един милион и сто хиляди лева, а директорът Брънзов раздал големи пари на някои служители. Изплащани са и увеличени заплати със задна дата, което е нарушение на правилата за работна заплата.
Източник : / БНР /

Коментари