Общество

Преглед на печата

От началото на новата година заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се покачва в цялата страна, съобщава вестник "24 часа".

Най-близо до грипна епидемия са областите Силистра, Стара Загора, Бургас и Ямбол. В тях е имало над 150 болни на 10 хиляди.

Очаква се до понеделник към тях да се присъединят поне още 4 града – София, Смолян, Сливен и Пловдив.

Редовни домашни посещения на медицинско лице за всички деца на възраст от 0 до 3 г. ще трябва да се въведат до 2030 г. Това е разписано в Националната стратегия за детето за 2019-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане, пише "24 часа".

Ще отпаднат и някои механизми на Здравната каса за прегледи и изследвания на деца и ще се разшири списъкът на лекарствените продукти и консумативи за домашното им лечение.

Националната стратегия предвижда още да се въведат програми в училище за здравословен начин на живот, здравно и сексуално образование.

Стаите за бягство въртят около 10 млн. лева оборот на година, става ясно от проверка на вестник "Телеграф". В цялата страна има общо 137 подобни места, като най-много са в София.

В България няма институция, която да се занимава с безопасността на стаите за бягство и да ги проверява, съобщава изданието. Всички стаи обаче са оборудвани с пожарогасители, схеми за евакуация и табели, посочващи изхода.

Любопитна вест от "24 часа" – пътуващите по линия 11 на градския транспорт в Търговище задължително трябва да си приготвят дребни жълти стотинки за билетчето.

От Нова година по маршрута от квартал "Запад 3" до гробищния парк се стига на цена от 1 стотинка след спечелен търг от местен превозвач. Линията пресича целия град от запад на изток и обслужва всички спирки по маршрута. 
Източник : / БНР /

Коментари