Общество

Преглед на печата

„Винетки има тук-там, контрол няма никъде, а АПИ вдигна ръце“, пише вестник „Сега“.  Изданието коментира, че хаосът с продажбата на електронни винетки за автомобилите не намалява и краят му не се вижда, въпреки че продължават уволненията в АПИ. „Поетапното“ въвеждане на системата е доникъде и не е ясно кога елементарната услуга ще е достъпна за всички българи. Особено голям проблем това е в малките градчета в страната, посочва вестникът. Системата все още няма връзка с КАТ и на практика пътните полицаи няма как да осъществяват какъвто и да било контрол. От АПИ продължават да не отговарят на въпросите на „Сега“ кога тази връзка ще е факт. Под натиск от премиера Бойко Борисов председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов също подаде оставка и тя беше приета вчера, допълва изданието.

„Най-много ще поскъпнат млечните продукти“, информира в заглавие вестник „Дума“. Те ще бъдат най-сериозно засегнати от високите цени на свободния пазар на електроенергия. Негативното влияние на скъпия ток ще се отрази и върху останалите основни хранителни продукти. Това е прогнозирал Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България, цитиран от „Дума“.

„Кметове и губернатори вече с министерски заплати“, пише вестник „Земя“. Изданието обяснява, че правителството е променило правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации, като въведе нов подход за определяне на възнагражденията в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенции. Дава се повече свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете, като се фиксира единствено максималният размер – до заплатата на министър, уточнява „Земя“.

„Милиарди изгоряха за циганската интеграция“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Труд“. Пред всекидневника депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов е заявил, че по 1 млрд. лева годишно плаща хазната за „социално включване“ на ромите. По думите му обаче никой не може да каже колко точно  пари на българския данъкоплатец са изхарчени за интеграция, тъй като статистика за това няма. Според него обаче това са десетки милиарди. По данни от последното преброяване циганите у нас са 326 хил. души, уточнява „Труд“.

„С 250 хил. души се е увеличило населението на София за 10 г.“, съобщава вестник „24 часа“, като се позовава на данни на служба ГРАО. През 2008 година в столицата постоянен адрес са имали почти 1 млн. и 300 хил. души, а към 15 декември 2018-а софиянците са били 1 млн. и 480 хил. Официалната статистика показва, че само за 1 година хората, които са се преместили да живеят в София, са 23 хил. души. Данните отчитат само тези, които са се регистрирали, че живеят в столица, а има много хора, които не са го направили, уточнява „24 часа“. Изданието допълва, че във всички областни градове с изключение на Ямбол има нарастване на населението.
Изтоник : / БНР /

Коментари