Общество

Преглед на печата

Очакват ни още малко студени дни, но в края на тази и началото на следващата седмица ще се усети затопляне. Това казва климатологът Симеон Матев в интервю за "24 часа". Той прогнозира, че ще бъде по-топло от обичайното през март и част от април, и малко по-хладно в края на април и началото на май. 

"Кметовете дават заден за винетката", пише в заглавие "Телеграф". Проверка на вестника показва, че повечето от тях не са съгласни да поддържат републикански пътища със собствения си бюджет, за да могат жителите на общината да карат по тях без винетка. Сред изключенията е Варна, където кметът Иван Портних обяви, че ще поиска да стопанисва шосето до Златни пясъци, както и пътищата до част от близките села. Междувременно вестник "Земя" акцентира върху интервюто на специалиста по информационни технологии Иво Мирчев за Българското национално радио. Експертът прогнозира нови изненади през годината по отношение на тол системата. 

Тема на вестник "Сега" е планираният за тази седмица протест на търговците на горива. От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива настояват за спиране на спорния закон за горивата, който трябва да влезе в сила в края на януари. Според тях той ще изхвърли зад борда голяма част от сегашните участници в петролния бранш и ще доведе до монопол в търговията, а оттам и до повишаване на цените, допълва вестникът. 

През миналата година сме изяли близо 11 хиляди тона сирене с палма. Това показват данни на Министерството на земеделието, цитирани от вестник "Труд". Все пак консумацията на сирене с растителни мазнини намалява през последните години. Изданието съобщава, че от 13 януари вече ще бъде забранено да се продават насипно имитиращи продукти.

И още данни от вестник "Труд" – цените на жилищата са нараснали с малко над 24% за последните три години. Най-голямо е поскъпването в София. С много малка разлика след това се нарежда Пловдив. В останалите четири града с над 120 хиляди жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове, допълва изданието. 

Центрове за деца с увреждания не разполагат с рампи за инвалидни колички, рехабилитатори и логопеди. Това показват резултатите от проверки на Държавната агенция за закрила на детето, предоставени на вестник "Монитор". Междувременно става ясно, че общинските микробуси за превозване на трудноподвижни хора в София вече са двойно повече, информира изданието. 
Източник : / БНР /

Коментари