Общество

Преглед на печата

"Яжте българска храна, за да сте здрави", съветва, в интервю за 24 часа, академик Атанас Атанасов, управител на Съвместния геномен център към Софийския университет. Защо да ядем годжи бери, когато нашата шипка е със сто пъти по-високо съдържание на витамин Це, възкликва академикът и подчертава, че храната определя здравето на 50%. 

"Забранете пиратките, не е сложно", призовава Труд. "Пукотевицата в нощта срещу 1 януари е буквално страшна, за нея се дават милиони левове.", пише вестникът. Още една актуална тема в Труд – кой да почиства снега. Вестникът разказва как е уреден този проблем в Германия. Там, по закон, е задължение на общините.  Общинската администрация пък има право да задължи собствениците на жилища да почистват снега пред съответния имот, като разчистените пътеки трябва да са поне един метър широки.

"АПИ призна пълния провал а електронната винетка" е водещото заглавие на Сега. До 15 януари автомобилите ще се движат по шосетата без пътна такса.  Борисов свиква кметове заради платените пътища, допълва вестникът. Монитор конкретизира проблема – във варна до гробището трябва да се пътува с винетка, в Пловдив това се налага, ако ползваме летището, в софия беше първият проблем със Северната тангента.

Опасенията от криза връщат интереса към златото, информира Стандарт. Изданието предлага обобщена прогноза на спеиалисти от различни области на живота за 2019 година. Финансисти залагат на златото като сигурна инвестиция. Еврото има потенциал за растеж. В интервю за Стандарт, социологът Юлий Павлов заявява, че недоволство ще има, но то няма да застраши властта и няма да има предсрочни избори. Икономистът проф. Боян Дуранкев приема като истинска заплаха растящото негласуващо мнозинство, а енергийният експерт Богомил Манчев очаква нарастване на дефицита на националната електрическа компания до един милиард лева и намаляване на износа на ток.

Филм на българина Джоузеф ал Ахмад спечели две награди на кинофестивал в Лос Анджелис, съобщава 24 часа. Наградите са за най-добър късометражен филм и за пОчетен режисьор на филма "Мотиви". Става дума за криминална драма, действието се развива в Москва, където все още учи режисьорът, роден в София, изявява се и като художник.

По повод подготовката на Пловдив за европейска столица на културата, вестник Сега цитира министъра на културата Боил Банов, който е казал "Пловдив не е готов, но има естествен чар". Строителство на грандиозна кула за откриването на годината, в която Пловдив е културна столица, предизвика задръствания и препирни между отговорните институции.

Телеграф пише "Харчим по 12 милиарда лева за храна годишно". Данните са на Евростат. Даваме за храна наполовина по-малко от средния европеец, показва анализ.

В следващите три години ще има остра нужда от 30 хиляди инженери по електроника и автоматика, информира Монитор. Тази година вече се търсят машинни оператори и шофьори. Данните са на Агенцията по заетостта.

"И Бобошево остана без аптека", пише Дума като водещо заглавие на броя. В близо 90 общини в страната хората нямат достъп до осигурявани от Здравната каса лекарства, алармира вестникът. Изданието пише и за друг важен проблем – лихвоточки по стари жилищнивлогове ще се изплащат и признават до края на 2019 година.

"България се топи с 50 000 годишно" е водещото заглавие на Земя. Възрастни майки и феноменът "деца раждат деца" характеризират демографската ситуация, казват специалисти. Вестникът се позовава на анализ на БАН.
Източник : / БНР /

Коментари