Общество

Преглед на печата

"2 милиона за път и срещи на депутатите с електората", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". От тях над милион и 600 хиляди са дадени, за да пътуват народните представители до избирателните си райони. Сумата е за периода от старта на 44-тото Народно събрание през април 2017 г. до края на юни тази година, става ясно от справка за изданието по Закона за достъп до обществена информация. 
Според финансовите правила към парламентарния правилник на депутатите се полагат командировъчни при пътуване до избирателните им райони – дневни, но и квартирни, ако не са родом от региона. Така за нощувки по хотели НС е изплатило над 155 хиляди лева. Най-много е взел Таско Ерменков от БСП – над 23 хиляди лева, уточнява всекидневникът.
"Такситата на Нова година – тройно по-скъпи", пише в друга водеща публикация "24 часа". Изданието информира, че 2 хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или Общината. Не само в столицата, но в Пловдив, в Бургас, във Варна и останалите големи градове, неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси – много трудно. Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, защото нямали стимул.
"Новата година идва с дъжд от падащи звезди", отбелязва вестник "Телеграф". През 2019-а ще можем да наблюдаваме 11 метеорни потока, като първият от тях ще е още през януари. Освен това влизаме в годината на затъмненията, като ни очакват общо три слънчеви и две лунни. Най-атрактивното небесно събитие ще бъде преминаването на Меркурий през Слънцето, посочва всекидневникът.
Източник : / БНР /

Коментари