Общество

Преглед на печата

Данък „градушка“ ще доведе до поскъпване на имуществените застраховки догодина – това прогнозира пред вестник „Труд“ главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова. Идеята за новия налог е на министъра на земеделието Румен Порожанов и е залегнала в проектозакон, който трябва да бъде приет още през януари. Той предлага със събраните средства да се финансира държавното предприятие, което да поеме функциите по борба с градушките.

Вестник „Земя“ цитира думи на министъра на земеделието Румен  Порожанов, който уточнява идеята си: „Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст. на дка, а застрахователите да отделят по 0,8 на сто от годишния премиен проход по застраховките „Автокаско“, което е около 5-6 млн. лева“.

„Над 120 млн. лева раздаде кабинетът в края на годината на общини на ГЕРБ и ДПС без ясни правила“, пише вестник „Дума“. 17 млн. лева са получили други общини, а управляваните от БСП – едва 4 млн., пресмята изданието.

„Коледа на рекордите“ – така икономисти определиха празника тази година, пише вестник „Стандарт“. Изчисленията показват, че българинът е пръснал над 2 млрд. лева за посрещането на Рождество Христово. Годината е рекордна и за изтеглените кредити. Отчита се 15-процентов ръст на потребителските и 10 на сто – на ипотечните, отбелязва „Стандарт“.

„Евровот на 26 май 2019, местният ще е на 27 октомври“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Монитор“. Изданието посочва, че макар датата на местните избори все още да не е официално уточнена, то първият им тур най-вероятно ще е в последната седмица на октомври – на 27-и. Това означава, че вторият тур там, където ще има такъв, ще е на 3 ноември, допълва „Монитор“.

„АПИ иска винетки за околовръстното и за софиянците, общината – против“, съобщава вестник „24 часа“. Всекидневникът обяснява, че идеята на пътната агенция е цялото околовръстно или поне северната скоростна тангента да станат платени, тъй като са част от републиканската пътна мрежа. Освен това тангентата, която скъсява пътя на коли и камиони, идващи от магистралите „Хемус“ и „Тракия“ и пътуващи към Сърбия и Западна Европа, от 1 януари вече ще бъде част от магистрала „Европа“, която започва от Калотина и завършва с тангентата. Столичната община е против, защото в момента околовръстното се използва за преминаване и от много софиянци, които живеят наблизо и отиват на работа в града, уточнява „24 часа“.

  Източник : / БНР /

Коментари