Общество

Преглед на печата

Личните лекари са намалели с една трета за последните 18 години, алармира „Монитор“. Средната възраст на семейните лекари е 60 години. Всяко 12-то населено място у нас е без доктор.

Още една тревожна статистика в пресата насред празничните дни – „Увеличават се случаите на насилие над възрастни хора“, информира "24 часа". Три пенсионерки са останали с по едно око след побой над тях. Те не подали жалби от страх от насилниците си, с които живеят, казват лекари от столична болница, където се лекуват възрастните жени.

Доайенът на българската криминалистика – професор Костадин Бобев, коментира в интервю за „Труд“, че „От местопрестъплението“ е тъжен филм, когато го играем у нас на живо“.  Той добавя, че престъпниците оставят следи, необходими са обаче учени хора, за да бъдат забелязани тези следи. Сега няма нито един научен сътрудник, нито един преподавател по криминалистика, казва още проф. Бобев.

„Българин патентова таблет за незрящи“, съобщава на първа страница „Телеграф“. Автор на изобретението е професор Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Екран с брайловата азбука за незрящи може да бъде внедрен в смарт телефони и в таблетите.

Справка за почивните дни през 2019 година показва повече в сравнение с тази година, пише „Телеграф“. Догодина ще работим 249 дена. Ще имаме в повече по един неработен понеделник за деня на Освобождението 3 март и когато честваме независимостта си през септември, пояснява вестникът. „Труд“ помества подробна информация по темата. За Възкресение Христово ще имаме четири неработни дни, очакват ни общо шест дълги уикенда. Догодина ще почиваме 116 дни, първата голяма ваканция ще е за трети март.

„Монитор“ обобщава отиващата си 2018 година със заглавието „По пътя към еврозоната, но и към по-скъп живот“. През изминалата година подемът в икономиката достигна връх. Чуждите инвестиции обаче изостават сериозно, коментира изданието.

Ръководителят на екипа, изготвил рейтинга на българските висши училища, подчертава в интервю за „24 часа“, че доходите зависят не само от завършеното направление, но и от конкретния университет. Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт „Отворено общество“, подчертава, че са малко другите държави, в които има толкова богата и надеждна информация, особено по отношение реализацията на завършилите студенти.  Според него нашата рейтингова система за вузове е сред най-иновативните в света.

„Земя“ съобщава от първа страница " Два милиона лева събра инициативата „Българската коледа“. За 15 години тази кампания е подпомогнала близо 4400 болни деца и над 200 лечебни заведения. Набрани са почти 33 милиона лева за тези години.

Театърът на армията предлага билети по десет лева, съобщава „Дума“. Подаръкът от театъра за зрителите може да бъде споделен и през януари, дори и през февруари.

  Източник : / БНР /

Коментари