Общество

Преглед на печата

"3805 лева средна заплата, ако си завършил информатика в СУ", съобщава вестник "24 часа". Осмото издание на издание на Рейтинга на висшите училища в България показва, че най-висок среден доход получават за първите 5 г. след дипломирането си именно завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет. Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3194 лева. Повече студенти вече учат медицина, отколкото право. Заплатите на инженерите пък растат най-бързо, уточнява "24 часа".

Вестник "Труд" допълва, че студентите с дипломи от професионалните направления "Металургия" и "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" са сред най-добре платените висшисти у нас. Те получават заплати от 1500 лева нагоре и се нареждат сред специалистите с най-високи средни доходи у нас.

"Застраховката "Автокаско" ще поскъпне заради борбата с градушките", пише вестник "Сега".  Изданието посочва, че новата година може да донесе още един финансов удар за гражданите и фирмите. След очакваното поредно поскъпване на задължителната застраховка "Зелена карта" заради допълнителни гаранции, които българските компании трябва да осигурят, се задава увеличение и на застраховката "Автокаско". Това ще се случи, ако се реализират намеренията на земеделското министерство част от премийния приход на застрахователите от застраховката да бъде заделян за борба с градушките. Застрахователните компании са категорично против закона, лансиран от земеделския министър Румен Порожанов, допълва "Сега".

"Заради намаляването на товарните превози по празниците дизелът пада до 3 стотинки за литър", прогнозира вестник "Стандарт". Средно около 1,99 лева на литър ще се запази цената на масовия бензин А95 по основните вериги бензиностанции у нас до края на коледните празници, показва анализ на изданието.
Изтоник : / БНР /

Коментари