Общество

Преглед на печата

"Само за пет дни коледните бонуси в МВР се повишиха пет пъти", е водещото заглавие на "Сега". В полицията ще вземат по 480 лева, след като служителите заплашиха с протести заради първоначално предвидените по сто лева на човек, пояснява вестникът. Синдикатите не са се отказали от идеята си всеки да дари по сто лева за благородна кауза, пише още в статията. 

В интервю за "Труд", президентът на националния синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков изразява несъгласието на колегите си, че е престъпление двама души да се пращат да гасят пожар, както е сега. "Има негодувание сред спасителите и пожарникарите", заявява той. Ако исканите от тях промени не станат до пролетта,пожарникарите планират протести, става ясно от интервюто.

"Управляващите се оплетоха в обясненията си за глобата на БЕХ", пише "Сега". Държавният холдинг заяви, че "вероятно" ще обжалва санкцията от 77 милиона евро, наложена заради газовия монопол на "Булгаргаз".

"Пуснаха парното в арестите след жалба на зъзнещия син на Арабаджиеви", съобщава "24 часа". "Спират ремонтите по "Тракия" за Коледа, на "Хемус" оправят само виадуктите" е друго заглавие от първа страница на вестника. 

Апелативният съд реши бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков да се върне в ареста, пише "Труд". След като беше заловен, че нарушава домашния арест, той се върна в затворническата болница.

"Вето за тайния арест" пише "Земя" по повод наложеното от президента вето на законодателни промени. Според тях, до 48 часа е възможно да не се съобщава на близките, че някой е арестуван, за непълнолетни мярката важи за едно денонощие. "Дума" цитира, по този повод, на първа страница юрист, който заявява "ГЕРБ грубо показва правото". Коментира се и антикорупционния закон, който, според адвокати, ще се използва срещу неудобните на властта.

Според "24 часа", ГЕРБ ще издигне кандидатурата на Йорданка Фандъкова за нов мандат като кмет на София. Управляващата партия отново ще заложи на своите сегашни 20 кметове на областни центрове. Изборите за местни органи на властта ще са през есента на следващата година.
"Монитор" информира за предложени промени в образователното министерство. Подготвя се намален прием в езиковите гимназии след седми клас, увеличават се учениците в математическите паралелки. Бизнес, родители и учители във всяка община ще обсъждат какво да учат децата им. 
Столичната община залови 15 хиляди души, които са мамели данъчните служби кое е основното им жилище, за да избегнат данък за другите си жилища, пише "Телеграф". По закон, в такива случаи се налага глоба и се начислява данък "сгради" в пълен размер за пет години назад. 

"Затоплянето на времето ще създаде опасност от лавини" предупреждава, в "Монитор", директорът на планинската спасителна служба Емил Нешев. Той отчита, че зачестяват  инцидентите с туристи в района на Седемте Рилски езера. 


  Източник : / БНР /

Коментари