Общество

Преглед на печата

"Българските ученици са сред първенците по отсъствия". Това съобщава вестник "Сега", като се позовава на международно изследване на грамотността PISA 2015. За 3 г. бягствата от час у нас са се повишили с 20%. Страната ни е на 8-о място по отсъствия от училище от 58 държави, като България се отличава и по силното влияние на този проблем върху качеството на обучението, сочи още проучването. 

"Българите до 30 г. са мамини детенца", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Изданието обяснява, че до навършването на 30-годишна възраст младите българи масово са на издръжка на родителите си и финансово, и като подслон. "24 часа" се позовава на данни в доклад за младежта, който миналата седмица правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. 

"В 286 склада в страната залежават близо 6 хил. тона силно отровни пестициди и препарати за растителна защита", информира "Труд", като посочва данни на Министерството на околната среда и водите. Всекидневникът уточнява, че част от химикалите са в частни дворове без охрана и допълва, че има огромен нелегален внос на опасни препарати от Турция". 

"Скъпият ток ще вдигне цените на нощувките за следващия летен сезон. Това е прогнозирал за вестник "Монитор" Константин Златков от Института за анализи и оценки в туризма. Експертът припомня, че хотелиерите вече са вдигнали от 3 до 5 на сто цените на зимните пакети, като причината е поскъпването на горивата и другите енергоносители. 

"Европа кипи от протести", пише вестник "Дума". Ниски пенсии, тежки условия на труд и спад на доходите изкараха хората на улиците, уточнява изданието. Най-малко 17 хил. души участваха в съботен протест във Виена. Те се обявиха за намаляване на работния ден и премахване на тежките икономии. Хиляди излязоха на протест и в Гърция. В Белград около 10 хил. души демонстрираха срещу политиката на президента Александър Вучич, във Франция се проведе петият протест на движението "жълтите жилетки", допълва "Дума".
Източник : / БНР /

Коментари