Общество

Преглед на печата

"България е важен партньор за нас"  е написал американският президент Доналд Тръмп до премиера Бойко Борисов, пише "24 часа". Посланието дойде по гостувалия у нас заместник-държавен секретар Джон Съливан. Той разговаря, освен с Бойко Борисов, с президента Румен Радев. Вестникът съобщава, че министър-председателят ще посети Белия дом в първите месеци на следващата година, според договорка на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с държавния секретар Майк Помпео.

В съботно-неделния си онлайн брой "Труд" цитира президента Румен Радев "Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество". Той е казал това по време на посещението си в Центъра за научни експерименти в столицата на Йордания Аман, където е на двудневно посещение. Държавният глава припомнил, че от година и половина подпомага усилията за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Онлайн издания, сред които "Стандарт", цитират интервю на Десислава Радева, съпруга на президента, за телевизионно предаване от събота вечерта. Интервюто е записано в резиденцията на президента в Бояна. Десислава Радева декларира, че няма щатен готвач и щатна прислужница, уверява, че дрехите и останалите грижи по външността ѝ са изцяло за нейна сметка, а не от държавния бюджет. Според Радева недостатъците да е съпруга на президента били повече от предимствата и тя не е сигурна, че иска Румен Радев да има втори мандат.

"Стандарт" цитира още едно телевизионно предаване от събота вечерта, в което председателят на правната комисия в Народното събрание Даниел Кирилов от ГЕРБ коментира как да се реформира съдебната система и така наречените "трима велики" да могат да бъдат отзовавани. Става дума за главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд. Кирилов припомни и че от Брюксел ни съветват да решим законодателно този въпрос.

"24 часа" цитира "Ню Йорк таймс" за съдебен процес, предизвикан от Православната църква срещу университета в Принстън. Сред подателите на съдебен иск е и Вселенският патриарх Вартоломей. Ищците настояват университетът да върне на Църквата древни  византийски ръкописи, откраднати от българи по време на Първата световна война.

"Телеграф" също пише за случая. "Патриарх Вартоломей си иска ръкописи, отнесени от българи", е заглавието в днешния брой. Поместено е и факсимиле от единия от трите ръкописа, които били на повече от хиляда години. От София до Съединените щати ценните книги стигнали чрез препродажба и аукционна търговия. 

Интернет изданието на "Труд" разказва за 32-годишния пешеходец турист Петър Ванев, прекосил пустини, планини, гори на континента Америка. Той ще представи следващата седмица, в родния си град Русе, своята книга "Пътека през огън и лед". Преди да предприеме своите пътешествия, той се е издигал в кариерата и е стигнал до поста управител на хотел в Лондон.
Източник : / БНР /

Коментари