Общество

Преглед на печата

„Всичко поскъпва заради промишления ток“, предупреждава „24 часа“ от първата си страница. Това е трус за бизнеса през 2019 г., подчертава вестникът. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) иска пълна либерализация на електроенергийния пазар и спиране на дългосрочните договори с „Марица Изток“ 1 и 3. „24 часа“ цитира директора на енергийната борса Константин Константинов, че не е коректно да се говори за взривно увеличение на цената с 350%, котировките са стигали такива стойности само в определени моменти. Константин Делисивков от федерацията на индустриалните енергийни консуматори обаче призовава в интервю за изданието за предвидимост и яснота.

„Лихвите тръгват нагоре“, съобщава „Земя“. Асоциацията на банките предупреждава за забавяне на икономиката. „Дума“ също предупреждава от първа страница „Лихвите оп кредитите ще се увеличават“. Доходността по депозитите може да се повиши.

40 на сто отгоре струва тегленето на пари в брой от кредитната карта, информира „Монитор“. За ползване на картите плащаме на банките от 30 до 60 лева годишно.

„Срещу министър Горанов започна проверка и за конфликт на интереси", информира „Сега“. Антикорупционната комисия се е самосезирала отделно от производството за търговия с влияние заради апартамента, обитаван безплатно от семейството му. Изданието информира, че от няколко дни очаква отговор от Министерството на финансите по свои въпроси, свързани със започналите проверки.

„Труд“ публикува данни от проучване, което показва, че 60 на сто от българските мигранти се завръщат за постоянно. Болшинството от тях не посочват като причина за завръщането си икономически мотиви. 12 процента са българите с намерение да напуснат трайно страната. В интервю за "Труд", ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, проф. Георги Манолов, заявява „Терминал 2 на летище София е най-търсеното бюро по труда“. Според него, младите българи предпочитат чужбина, защото обезличената ценностна система тук „изсушава“ мечтите им.

Евродепутатът Андрей Новаков разяснява в днешния брой на „Стандарт“ финансирана от Брюксел програма за млади предприемачи, която ще даде възможност на жители на общността да карат стаж в престижни фирми по целия свят. Той още веднъж обявява подкрепата си за нашите превозвачи срещу промените в така наречения пакет „мобилност 1“ и казва, че ги очаква в Брюксел на протест срещу приетите от транспортните министри текстове. „Стандарт“ разказва за още една програма в помощ на предприемачи. „Учат бъдещи бизнесмени как да изплуват след провал“, пише вестникът. По програмата работят ученици от 11-и и 12-и клас в столично училище.

Според вестник „Сега“, със „зеления“ софийски билет за градския транспорт ни пращат за зелен хайвер. Столичната управа нахално си присвои заслугите на вятъра, който издуха отровния смог, пише изданието. Бутафорните мерки срещу замърсяването няма да доведат до резултати и вероятно ще бъдат забравени още през пролетта.

В интервю за „Телеграф“, кметът на София Йорданка Фандъкова обещава „Пускаме първите 20 електробуса“. Догодина тръгва третият лъч на метрото, допълва тя.

„Разцеплението в православния свят е вече факт“, констатира, в интервю за "Монитор", ловчанският митрополит Гавриил. Днес в Ловеч ще има събрание на духовници, митрополитът заявява, че българинът все повече търси опора в Бога.
Източник : / БНР /

Коментари