Общество

Преглед на печата

"Свърши ваксината за грип, внасят спешно", съобщава в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". От цялата страна има сигнали, че ваксините срещу грип в момента са изчерпани или свършват. Има обаче уверение на представителите на компании производители, че възможно най-бързо ще се осъществи допълнителен внос. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов. Интересът към ваксините срещу грип тази година надмина очакванията на вносителите, които в предишни години се опарваха от пословичната незаинтересованост на българина, уточнява "24 часа".

Пием най-много евтини антибиотици в сравнение с цяла Европа за миналата година, информира вестник "Труд". Употребата на трета генерация цефалоспорини в болниците у нас е довела до много опасна резистентност към микроби, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. По думите му в момента около 40 хиляди души в рамките на ЕС умират от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици, допълва "Труд".

"Управляващите контраатакуваха участниците в масовите протести", пише вестник "Сега". Изданието коментира, че управляващите са се съвзели от изненадващите акции на недоволство през уикенда и посочва, че в ГЕРБ са видели сценарий за дестабилизация на страната, защото вдигането на данъците било минимално, на цените на бензина – оправдано, а на застраховките – спекулативно. 

"Глобите към КАТ скачат двойно, ако нарушителите на пътя не ги платят до месец". С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, пише вестник "Дума". Според данни на КАТ от средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от половината. 

"Кухни за общежитията, модерни микроскопи, компютри от последно поколение, книги са само част от нещата, които училищата са получили като дарение от свои бивши възпитаници, показва проучване на вестник "Монитор". Оборудването, закупено от завършилите, не само подпомага обучението на настоящите ученици, но и улеснява работата на учителите, допълва изданието. Един от примерите за меценатство е в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, уточнява "Монитор".
Източник : / БНР /

Коментари