Общество

Преглед на печата

Собствениците на стари коли ще плащат по-висок данък от догодина. Това гласува окончателно парламентът, който одобри новата формула за изчисляване на налога, пише “Сега“.

Водачите с рисково поведение на пътя ще плащат застраховка Гражданска отговорност с до 400% надценка, а спазващите правилата ще ползват отстъпка до една четвърт от сумата. Това предвижда проектонаредба на Комисията за финансов надзор. Според предлаганата система шофьорите и автомобилите ще се разпределят в 20 класа, като базовият клас отговаря на стандартната цена на застраховката, отбелязва “Дума“.

Клас, който оценява риска ще получава не само шофьорът, но и автомобилът. Ако той е бил продаден, но е бил собственост на недисциплиниран водач, новият собственик ще трябва да плати по-скъпа полица, дори самият той да е без нарушения, обяснява “24 Часа“.

Живеещите в четирите най-големи града у нас са осъдили общините за милион и 700 хиляди лева в последните пет години заради инциденти, причинени от лоша инфраструктура. Най-много пари са платили в София и Пловдив, сочи справка на вестник  “Монитор“.

Очакванията на потребителите за покачване на инфлацията се запазват и през следващите 12 месеца, а икономическата ситуацията в страната се оценява от голяма част от тях като неблагоприятна за спестяване. За безработицата в страната прогнозите са, че ще има известно съкращаване на персонал, пише вестник “Земя“, като цитира данни на националната статистика.

Всяка седмица в страната се появяват по трима нови милионери. В края на септември броят на депозитите на граждани със суми над 1 милион лева е 862, което е нов рекорд, информира “Труд“ като се позовава на данни на БНБ.

Над 2300 туристи са били спасени в планината за по-малко от година, показват данните на Планинската служба и БЧК към 1 октомври. Спасителните акции са били 87, отбелязва “Телеграф“.
Източник : / БНР /

Коментари