Общество

Преглед на печата

"До 25% по-евтини полици за добрите шофьори, до 400% ще поскъпват задължителните застраховки за нарушителите на пътя" пише във водеща публикация вестник 24 часа.  Това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за “Гражданска отговорност”, която Комисията за финансов надзор обяви за обществено обсъждане. Системата, популярна като “Бонус-малус”, ще заработи реално една година след приемането ѝ. Тя разделя всички водачи и автомобили в 20 класа. Базовият клас е 8-и и за него ще важи цената на полицата, обявена от съответния застраховател.
Телеграф изчислява, че "Гражданската отговорност" за рисковите шофьори, които имат глоби или катастрофи, ще надхвърли 1200 лева.
Сега коментира, че "системата "Бонус-малус" на практика ще наказва примерните водачи. Изданието посочва, че методиката е пълна с уловки. Тя изключва от обхвата си държавните и общинските автомобили. В първата година от действието си приравнява хората със "златен талон" с джигитите и убийците на пътя. Според предложения от КФН вариант, задължителната застраховка може да поевтинее с до 25% за най-добрите шофьори, но едва след нови 8 години без нарушения, допълва Сега.
"Мая Манолова на всеки километър", пише в заглавие на първата си страница вестник Труд. Изданието коментира, че омбудсманът демонстративно пътува вчера във влак от София до Варна. Това става след като остана без превоз от НСО. В купето си Манолова отвори приемна, през която мнаха над 100 граждани. По пътя, отбелязва Труд, тя е направила редица изявления пред медиите, въпреки че нямала такова желание. 
"Всяка четвърта бучка сирене през следващите години ще бъде от вносно мляко", пише Монитор. Всекидневникът се позовава на прогнозира на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, откъдето обясняват, че причината за това ще е недостигът на суровината в страната. 
Източник : / БНР /

Коментари