Общество

Преглед на печата

"Горивата на юг – евтини, на север – по-скъпи", пише в заглавие на първата си страница вестник 24 часа.  Всекидневникът обяснява, че евтиният внос от Турция, заради ниския курс на лирата, сваля цените в част от Югоизточна България, а в Северозападна те са едни от най-високите заради слабите продажби. Това е обяснението на големите вериги у нас за различните цени в различните градове на страната, посочва 24 часа.

"Борисов спря ценоразписа на Менда в застраховането" е водещото заглавие на Труд. Премиерът спря промените на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ в застраховането с мотива, че липсват широки обществени дебати по темата. Според измененията се въвежда таван от 20 хил. лева на обезщетенията за неимуществени вреди при катастрофа, които близки и роднини на жертвата могат да предявяват в съда, уточнява Труд.

"Данъкоплатците са единствените наказани за потопа в село Бисер", пише вестник Сега. Пострадали от наводнението в хасковското село преди 6 години спечелиха нова порция обезщетения срещу община Харманли и Министерството на отбраната – за 280 000. лв. Преди година първите потърпевши, завели дела, спечелиха на първа инстанция общо 570 000.  заради удавените си родители. Така сумата вече гони 1 млн. лв. и това е само началото. При бедствието, когато се скъса стената на язовир "Иваново", се удавиха осем души, а приливната вълна отнесе повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. В резултат в Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела за обезщетения и е сигурно, че те ще бъдат спечелени, а данъкоплатците ще платят за безотговорността на управляващите, коментира Сега.

"Печките с твърдо гориво отиват в историята", информира вестник Дума. От 2020 до 2024 г. старите замърсяващи печки за отопление трябва да бъдат заменени с уреди по европейски екостандарти или жилищата да се газифицират. Няма да се продават въглища с високо съдържание на пепел и сяра и дървата със съдържание на влага над 25 процента. Това са част от мерките, които предвижда Националната програма за подобряване на качеството на въздуха до 2024 г., публикувана за обществено обсъждане, уточнява Дума.

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва с психически проблеми. Това пише вестник Монитор след проверки в здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка. Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който, по думите им, не е никак сложен. Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ, допълва Монитор.
Източник : / БНР /

Коментари