Общество

Преглед на печата

Въвеждането на тол-такса от средата на следващата година ще вдигне цените на основни храни с 3 до 5%, съобщава на първата си страница вестник "24 часа". Заради новите тарифи камионите с доставки ще плащат близо 10 пъти повече. Увеличението на цените ще засегне стоки като хляб, масло, сирене, колбаси, месо, които се транспортират всеки ден. Подробности за това как ще се отрази толтаксата на цените ще има в утрешния брой на вестника. 
Днешното издание обръща внимание и на решението на премиерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия за обща кандидатура за световното първенство през 2030 година. Тогава ще се отбележи вековният юбилей на първенствата на планетата и заради това всички смятат, че Южна Америка е фаворит. Още повече заради силната кандидатура на  Аржентина, Уругвай и Парагвай, която бе представена през юли миналата година. Исторически погледнато Балканите също имат своите козове, коментира "24 часа". Два отбора – Югославия и Румъния, пътуват на първото световно, което е бойкотирано от Великобритания, и така го спасяват от липсата на чужди отбори. Според изданието, спортната инфраструктура е основното препятствие пред кандидатурата на Балканите. Всички останали са почти готови докато в момента на полуострова имаме 3 от 12-стадиона, които са необходими. 
Цял арсенал от пушки е бил скрит в къщата на великия поет Пейо Яворов на столичната улица "Раковски", пише "Телеграф". Наследници на Никола Вапцаров пък намерили в семейната къща в Банско тайник с документи, сред които имало и преправен като сабя щик, принадлежал на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Вестникът разказва и за съдбата на къщата на Иван Вазов в София, която през 1926 г. става първият български литературен музей. 
Източник : / БНР /

Коментари