Общество

Преглед на печата

Борисов събира лидери в Евксиноград, съобщава "Труд". Втората четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще е в петък. Основен акцент ще са инфраструктурните проекти.

Започва намаление на банковите такси, информира "24 часа". БНБ обяви сравнителна таблица с цените на 18 услуги, събирани от всяка банка. Отчетена е разлика в сумите до 25 пъти. По информация на "Монитор", превод през Интернет струва от 50 стотинки до лев и двайсет в различните банки.

"Скандалът с европрограмата "Еразъм" се разраства", информира "Сега". 12 проекта са ползвали едни и същи чуждестранни партньори, зад които стои българин, свързан с един от оценителите. Изданието подчертава, че разполага с писмен сигнал, изпратен до уволнената директорка на програмата за конфликт на интереси.

Според "Стандарт" се уточняват  последни детайли по търга за АЕЦ “Белене“. Вестникът се позовава на изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя разговаря с посланика на Съединените щати у нас Ерик Рубин, след което съобщи, че страната ни е готова да внася втечнен газ от САЩ през бъдещ терминал в Александруполис, Гърция.

Вестник "Земя" предлага интервю с фермера Красимир Кунчев, който коментира, че оповестената наскоро нова обща селскостопанска политика на Европейския съюз е "все същата – на лобитата и играчите".

"Съвременните будители са най-ценният ни капитал", заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за вестник "Труд". Тя пояснява, че процедурата за подаване на гражданство се проверява от шест министерства, три агенции и от службите за сигурност. "Илюзия е, че голяма част от българите от диаспорите ни в чужбина ще се върнат в България", заявява още вицепрезидентът Йотова.

Председателят на Съюза на читалищата Николай Дойнов предлага, в интервю за "24 часа", държавата да подкрепи периодичния печат чрез абонамент за читалищните библиотеки " не може да останем единствената страна в света без вестници и списания", подчертава той и задава риторичен въпрос "допустимо ли е до Паисий да се кипри засукан политик или бизнесмен, угоднически произведен в "будител" от верни клакьори".

"Някога в парламента имаше народни будители, на които им пукаше за народното сърце", пише в рубриката "Наблюдател" на вестник "Сега". Припомня се, че през годините депутати са били Петко Славейков, Захарий Стоянов, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стефан Продев, Емил Табаков, Петър Слабаков и много други. Според бившия ректор на Софийския университет, член кореспондент професор Иван Илчев, Денят на будителите остана в сянката на 24 май. В интервю за "Телеграф" той коментира, по повод Хелоуин, че всеки празник е хубав, щом някой го празнува.

"Дума" излиза с водещо заглавие "Бойкот на парламента от БСП до оставката на Симеонов".

Политологът професор Антоанета Христова коментира в "Стандарт": "Патриотите сами си режат клона за евровота". Тя прогнозира, че предсрочни избори може да предизвика само нова лява формация. Дори да са закъснели, проверките срещу богаташите са полезни, заключава професор Христова.

"След като държавата стегна обръча около босовете от бандитската приватизация, олигархията озверя след арестите, зъби се от фейкове", пише "Монитор".
Източник : / БНР /

Коментари