Общество

Преглед на печата

„Властта заложи в „най-амбициозния бюджет“ данъчна секира за 1,5 милиарда лева“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Сега“. На извънредно заседание вчера правителството прие проектобюджета за догодина. Борисов го определи като един "от най-амбициозните бюджети за целия преход". По-високи публични разходи, по-високо данъчно-осигурително бреме, по-голямо разпределение през бюджета и влошено фискално салдо. Това предвижда проектът . Промените, които са залегнали в "данъчния пакет", ще струват на българските данъкоплатци нови 1.5 млрд. лева годишно. Премиерът се самопохвали и че държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега". От своя страна икономисти смятат, че фискът изземва все повече от фирми и граждани, без да предлага сериозни реформи, уточнява "Сега".

"БАН пак протестира – заради Горанов", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че Общото събрание на Академията, ръководството й и Събранието на академиците и член-кореспондентите решиха да изпратят протестно писмо до премиера Борисов по повод на проектобюджет 2019. Те възразяват срещу текст, с който се изземват функции на Общото събрание, като силово се прехвърля към МОН цялото имущество, архивите, правата и задълженията, докторантите и докторските програми на Националния институт по метеорология и хидрология, за който е решено да премине към министерството. С писмото си учените настояват пред Борисов този текст да отпадне, допълва "Дума".

"Горивата у нас са най-евтините в Европа и поскъпват със същите темпове, с които се увеличава цената им в ЕС". Това посочва за вестник "Труд" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по повод протестите в страната срещу високите цени на горивата. По думите му разликата в цената на бензина и дизела в различните градове се дължи на транспорта. Според експерта не се очакват нива от 2,60 лева за литър гориво, от което се притесняват протестиращите, уточнява "24 часа".

"Климатикът 2 пъти по-икономичен от парното тази зима". Това показват данни на Института за енергиен мениджмънт въз основа на цените по последните решения на Енергийния регулатор, които ще действат тази зима, цитирани от вестник "24 часа". Изчисленията показват, че с климатик през деня отоплението излиза 5,32 стотинки за киловатчас топлинна енергия, а с централизирано парно е 11,14 стотинки. Газът също излиза по-евтино от централното топлоснабдяване, но ако не се смятат инвестициите в инсталация, допълва всекидневникът.
Източник : / БНР /

Коментари