Общество

Преглед на печата

"Набиеш жената, лежиш петилетка", пише вестник "Стандарт". Внесените от ГЕРБ предложения за промени в Наказателния кодекс предвиждат домашните насилници да лежат до 5 години в затвора. Идеята е мярката да важи за съпрузи, бивши такива или партньори, с които се живее на семейни начала. Тормозът извън семейството пък ще се наказва със затвор до 1 година. Председателят на парламента Цвета Караянчева напомни, че всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие, допълва "Стандарт".

"Все повече хора не могат да си плащат кредитите", информира вестник "Сега". Средният размер на необслужваните задължения, дадени на колекторски фирми, вече е над 1160 лв. Допреди година некоректните платци с кредити са били 48% от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54%. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година допълва "Сега".
"Мир за тримата патриоти под угрозата да провалят кабинета при неуспешен евровот", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". Всекидневникът обяснява, че неочакван мир са постигнали съпредседателите на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и Валери Симеонов, които в последните седмици не си говореха и не спираха да си искат оставките. Това се е случило на нервен обяд  в ресторант, в който миналата година Сидеров се ожени. На срещата е бил поканен и Красимир Каракачанов, който играеше ролята на посредник между двамата.
Тримата патриоти са се обединили около обща цел – силно представяне на европейските избори догодина, уточнява "24 часа".
"Министерството на отбраната" заобикаля парламента за ремонта на Су-25", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че ведомството е готово да похарчи над 310 млн. лв. за ремонта на старите бомбардировачи Су-25 без огромния разход да е одобрен от парламента и при странна процедура. Военният министър Красимир Каракачанов обаче не вижда нищо съмнително в поръчката, посочва "Дума".
"Данък капитал" иска Корнелия Нинова", информира вестник "Труд". Лидерът на БСП е посочила, че работещите плащат 10% върху заплатите си, а капиталът – 5 на сто върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира "сив" сектор и затова предлага въвеждането на "данък капитал". Според Нинова с новата скала над 2 милиона и 240 хиляди работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47 хиляди ще плащат по-висок, уточнява "Труд".
Източник : / БНР /

Коментари