Общество

Преглед на печата

"Горивата рекордно скъпи" е водещото заглавие на "Земя". Компания държи голяма част от акцизните складове в страната, тя диктува цените на едро и на дребно, заявява виден икономист в интервю за БНР, цитирано от вестника. Той прогнозира цените на горивата да продължат да растат. "Цените на горивата се устремиха към 2,50 за литър" е заглавието на "Сега" на първа страница. В бедния Северозапад зареждат с най-скъпия бензин. В Люксембург е по-евтино, отколкото в Стара Загора, пише вестникът.
"Дума" коментира вчерашното гласуване на вота на недоверие към правителството, внесен от БСП, с водещото заглавие "Властта се крепи на Валери Симеонов".  Вестникът цитира изказване на депутат от  социалистическата партия, цитирам, "Вицепремиерът е продукт на циничния маниер в политикатта, който превърна институциите в противници на народа". "Стандарт" отбелязва "Накараха Симеонов да се извини". "Не съм искал да обидя никого", каза той по настояване на коалиционния съвет. Той дори ще оглави Съвета на хората с увреждания според предстоящи промени в законодателството. "БСП, ДПС и "Воля" продължават да настояват за оставката на вицепремиера", пише по темата "Сега". Всички партии подкрепиха законите за хората с увреждания, допълва изданието. 133-ма депутати отхвърлиха вота на недоверие, съобщава "Монитор". ГЕРБ са категорични, че БСП не са алтернатива на управлението, информира вестникът, който съобщава още, че десето президентско вето е отхвърлено в парламента.
"Телеграф" отделя място за важен проблем – да напуснеш работа или да даваш хиляда лева месечно за хоспис. Публикуван е коментар по темата "болен роднина". Близките са в безизходица, когато в семейството има болни от тежки заболявания като инсулт, Паркинсон, деменции, а в специализираните домове няма места и трябва да се чака години за настаняване. "Стандарт" също засяга темата с коментар. Акцентът е върху страдащите от психически разстройства и липсата на адекватно лечение за тях.
Заместник-председателят на Софийския градски съд Албена Ботева разяснява, в интервю за "24 часа", че само родство с починал в катастрофа не стига за обезщетение в съда. Повод е фактът, че само за 2 месеца след като законово се разшири кръгът на ищците, делата за причинени болка и страдание при катастрофа са се увеличили с над 200. 
В цялата страна се провеждат акции на МВР и агенция "Митници", защото вече има черен пазар на новата реколта на тютюн, съобщава "Труд".  Въпреки че стоката още не е с добри качества, търговци вече я пласират, полицията пък прави хайки. За последните десет години хазната е загубила близо 5 милиарда лева от пазара на черно.
Вестниците обобщават арабската обикорка на премиера Бойко Борисов с различни акценти. "24 часа" помества анализ на пратеника си Георги Милков, озаглавен "Шейхове и генерали". "Труд" предлага портрет на президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, озаглавен "Фелдмаршал и фараон". 
"Есента събужда язви, колити и гастрити", предупреждава "Mонитор" в специализираната си рубрика "здраве". 
Източник : / БНР /

 

Коментари