Общество

Преглед на печата

"До края на годината кабинетът ударно ще харчи по 28 млн. лв. на ден", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева. Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция, коментира "Сега". 

"Рекорд или балон – заемите за жилища са вече над 10,2 млрд. лв." – пише във водеща публикация "24 часа". Сумата, изтеглена от домакинствата до септември, е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%, отчете БНБ. За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г. Потребителските кредити пък растат още по-бързо. В интервю за "24 часа" управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че повишената кредитна активност е добра за икономиката, но увеличава и кредитния риск, който ще се прояви при промяна на икономическата ситуация.

"БСП настоява парламентът да изслуша вицепремиера на днешното си заседание", информира вестник "Дума". Изданието пише, че въпреки многобройните протести с искане за оставка, вицепремиерът Валери Симеонов продължава с арогантното си отношение към майките на деца с увреждания. Той дори определи митингите срещу себе си като тюрлюгювеч, допълва "Дума".

"Обновяват спешната помощ с над 163 млн. лева", информира вестник "Труд". Средствата, които ще бъдат използвани за цялостна модернизация на над 230 обекта, са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж". С парите ще бъдат купени и 400 линейки. Предвижда се и основен ремонт и изграждане на нови центрове в 34 лечебни заведения, допълва "Труд".

"Отлагат парното заради затоплянето в края на седмицата", съобщава вестник "Стандарт", като се позовава на БНР. Централно отопление вече имат почти 70 сгради в столицата. Това са предимно детски градини, училища и болници.
Източник : / БНР /

Коментари