Общество

Преглед на печата

"Рискът от бедност у нас намлял с 6 на сто", информира вестник "Труд". Според анализ на Института за пазарна икономика рискът от бедност и социално изключване намалява, въпреки че Евростат ни обяви за най-рисковата страна в ЕС. Според анализа тенденциите са по-скоро положителни, но се очаква нарастващо подоходно неравенство. В периода между 2008-а и 2017 година този риск намалява от 44,8% на 38,9 на сто, като най-високата стойност е регистрирана през 2010 година – близо 50%. Най-застрашени от бедност и социално изключване са многодетните домакинства, уточнява "Труд".

"За година всеки трети българин е лежал в болница", пише вестник "Дума".

През миналата година са хоспитализирани над 2 милиона и 300 хиляди души, което е с 241 хиляди повече от 2016 г. Или всеки трети българин е постъпвал в болница за лечение. В предходната година хоспитализациите бяха намалели с близо 214 хил. Тогава действаха лимитите, пръстовият отпечатък и други рестрикции, въведени от здравния министър Петър Москов, посочва "Дума".

Изданието изчислява, че по 1673 операции дневно са извършвани у нас.

"Преките чужди инвестиции у нас се свиха трикратно за година", съобщава вестник "Сега". Намалението е отчетено за първите 8 месеца на годината в сравнение със същия период на предишната, показват предварителните данни на БНБ, оповестени в края на миналата седмица.  Общият размер е около 230 млн. евро или с над 71% под нивото до края на август 2017 година, когато са били 812 млн. евро. Спадът е с 581 млн. евро, пресмята "Сега".

"И кметовете в общата система с имотите, за да не се крият данъци", пише  "24 часа". Имотите на всеки българин в цялата страна са вкарани в обща система към финансовото министерство. Достъп до нея вече имат и общините. Така всяко кметство може да провери кой собственик обявява повече от едно жилище за основно, за да ползва неправомерно данъчната отстъпка от 50% за него. Това е съобщила в интервю за “24 часа” председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Промени в закона за местните данъци и такси, които вече са приети от парламента на първо четене, предвиждат който е обявил повече от едно жилище за основно, да си плати пълния размер на данъка заедно с лихвите, пояснява всекидневникът.

"Автомобилен гигант идва във Враца". Това е съобщил в интервю за вестник "Стандарт" зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Очакванията са компанията да инвестира 22 млн. лева и да открие над 300 работни места във Враца. Това е поредното признание за автомобилната индустрия у нас, която вече включва 170 компании с 50 хил. работници", посочва зам.-министърът.
Източник : / БНР /

Коментари