Общество

Преглед на печата

Вестник "Стандарт" пише на първа страница: "Шамар с водата". От утре водата в София поскъпва с 18%. Кубикът ще струва 2 лева и 16 стотинки с ДДС или с 33 стотинки повече в сравнение със сегашната цена. 

Вестник "Земя" допълва по темата: "Скъпотията идва. Вследствие на драстичното повишение на цената на природния газ с 29% от 1 април предстои скок на цените на парното и топлата вода от 18 до 38%, на тока с 1%, на хляба с 15 стотинки и на зеленчуците с 30%.

В анализ за вестник "Капитал" преподавателят по политически науки Кирил Аврамов прогнозира, че "Хоризонтът на управлението ще е кратък". "Тези избори не решиха нито един от основните проблеми пред страната ни – реформата в съдебната система, битката с корупцията". Според Кирил Аврамов бъдещата формула на управлението ще бъде или правителство на малцинството на ГЕРБ, или ще се търси дясно-националистически профил на управлението с или без Марешки. Прагматично-спойващият елемент ще бъде задържането на властта и на статуквото, коментира още той. В анализа си за "Капитал" за представянето на десницата на парламентарните избори Аврамов подчертава, че една голяма част от хората, които желаят реална промяна, са останали непредставени. По думите му, тази общност в момента се чувства ядосана, объркана, отчаяна и преди всичко – малцинство. 

На първа страница вестник "24 часа" пише: На конгреса на Европейската народна партия в Малта Борисов получи подкрепа от десните в Европа за правителство с патриотите. Това са обяснили пред всекидневника източници от ГЕРБ. "24 часа" пояснява още, че в контекста на безпокойството в цяла Европа от надигналата се популистка и националистическа вълна е имало опасения, че коалицията на ГЕРБ с "Обединените патриоти" ще е проблем за европейските партньори на Борисов. Те обаче не са възразили на такава управленска формула.

Вестник "Дума" съобщава, че "След Великден ще бъде първият работен ден на новите депутати" като уточнява, че 44-ото Народно събрание ще бъде свикано най-вероятно на 19 април. 

Вестник "Сега" пише на първа страница "България започва официално да приема бежанци от Турция. Агенти от ДАНС ще бъдат командировани, за да подбират чужденците". Това е решило правителството в сряда, като решението не е обявено публично. Според източник на "Сега" става дума за около 50 души.

Вестник "Труд" отбелязва, че "за първи път седмокласниците ще могат да подават заявление за прием в гимназиите и онлайн. Срокът за документите е от 16 до 22 юни, а първото класиране ще бъде обявено до 27 юни. Изданието посочва още, че кандидат-гимназистите трябва да подреждат желанията си не само по училища, но и по паралелки, защото за отделните паралелки могат да се класират с различни балообразуващи предмети.

"50 учени годишно с клеймо за плагиатство. До 7 бона за написана дисертация". Това посочва вестник "Монитор" и допълва, че ВИП личности искат да стават доктори, като поръчват на друг да им напише академичния труд.

Източник : / БНР /

Коментари