Общество

Преглед на печата

16 хиляди нови пенсионери загубиха по 32 хиляди лева, подчертава в интервю за "24 часа" Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента. Става дума за хората, които очакваха да отпадне таванът на максималната пенсия. Той казва, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие, но с различни мотиви от тези на социалистите.

Според "Дума" над един милиард лева ще струват преизчислените пенсии. Пари има, Борисов харчи еднолично по милиард и половина годишно, това е заявила Корнелия Нинова, цитирана от вестника. Социалистите и пенсионерски организации обсъдиха вчера евентуално преизчисление на пенсиите според актуалния размер на средния осигурителен доход.

8 155 души имат заплата над 9 100 лева, пише "Труд", като се позовава на данни на министерството на финансите. Над 35 на сто са получили за месец по-малко от минималната заплата. Най-често работещите българи получават от 500 до 1000 лева, показват данните.

От "Монитор" са изчислили, че подготовката на зимнина струва 300 лева. Сумата стига за около 200 буркана с печени чушки, кисели краставички, домати, туршии и други консервирани плодове и зеленчуци.

Диабетици от седем града закъсаха за инсулин, няма капки за очи и хапчета за кръвно, съобщава "Телеграф" на първа страница. Изчезнал е и аспиринът за сърдечноболни. Има недостиг на медикаменти заради производствен проблем, казват фармацевти.

Грипът започва с тип „Б“, после повалят „А“ – щамове, информира "24 часа". От години преобладават случаите на „Б“ щамове, поясняват медици.

"Земя" пише за грипа, който според експертни прогнози идва до края на месеца. Едва 3 на сто от българите се ваксинират. Грипът се разпространява по въздушно-капков път, поясняват медици.

Много от вестниците  отделят място на мрачната демографска прогноза за обезлюдяване на страната ни.

Според водещото заглавие на "Сега" през 2050 година всеки пети гражданин на България ще бъде ром. Реалният проблем е липсата на образование – едва 9 процента от ромския етнос са завършили гимназия. Данните са от изследване на учени от Софийския университет и БАН.

"Половин България с градове призраци до 12 години", алармира "Стандарт", позовавайки се на същото изследване. 42 процента от населението ще живее в 6 селища.

"Трафиканти на хора зарибяват жертви в социалните мрежи", предупреждава "Стандарт" по данни на Националната комисия за противодействие на трафика на хора.

"Монитор" пише за предстоящия в София в сряда вечерта концерт на легендарната прогресив група "Джетро тал". Шоуто е част от прощалното турне на американската група, която така отбелязва 50-годишната си история. Музикантите планират да издадат книга догодина.

"Операта обвини медиите за скандала в Хирошима", пише "Сега". Директорът Пламен Карталов вече твърди, че била надраскана само ограда пред строеж.

Почти всички централни печатни всекидневници публикуват на първата си страница снимка от срещата на президента Румен Радев с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец вчера.

В "Труд" ректорът на медицинския университет във Варна, проф. д-р Красимир Иванов, поздравява колегите си с днешния Ден на лекаря. 
Източник : / БНР /

Коментари