Общество

Преглед на печата

"Търговският регистър пак е пред криза", съобщава на първата си страница вестник Сега. Изданието припомня, че през август за 19-дневния си срив Търговския регистър е причинил огромни щети на бизнеса. Сега той отново е в рискова ситуация, ако се съди по обявена спешна обществена поръчка за 120 терабайта памет, посочва Сега. "Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната", пише в обявата. Покани да дадат офертиса пратени на 4 фирми като прогнозната цена е 190 хил. лв. без ДДС, посочва Сега.

"Рекордна инфлация удари държавата", пише вестник Дума. След като през август на годишна база инфлацията в България достигна 3,5% – невиждано ниво от 2013 г., данните за септември надхвърлят този 5-годишен максимум. Така годишната инфлация за септември спрямо същия месец на 2017-а е рекордна – 3,6%, показват данните на НСИ. Увеличението е основно заради цените на храните, при които поскъпването достига средно 3,2 на сто. Друга причина за инфлацията са цените на горивата и някои .услуги, допълва Дума.

"Дизелът най-скъп от 3 години въпреки атаката срещу колите на нафта", информира вестник 24 часа. Всекидневникът уточнява, че 2 лева и 40 стотинки в стигнала средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции. Нафтата е по-скъпа и от масовия бензин, чиято цена е с 2 до 4 стотинки по-ниска. За последната година горивата в България са поскъпнали средно с 30 ст., показва статистиката. Само от началото на този месец цените им са се качили с 6 стотинки, посочва 24 часа.

"Ненаказано убийство отново потресе България", пише във водеща публикация вестник Труд. Изданието обяснява, че двама пешеходци са били прегазени на протоар  преди година, а неотдавна виновният шофьор е получил условна присъда. Липсата на възмездие накара почерненият баща от Горна Оряховица Янко Енев да разпространи трогателно писмо за нелепата смърт на сина си, условната 3-годишна присъда с 5 години изпитателен срок на водача и разочарованието си от правораздавателната система, допълва Труд.

"Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от МВР, съобщава  Монитор като се позовава на източници от Национална полиция. След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност, уточнява изданието.
Източник : / БНР /

Коментари