Общество

Преглед на печата

Средно по 78 българи всеки ден остават без пенсия заради изчезнали документи, показва справка на „Монитор“. Това са служители на закрити или фалирали фирми. Само за първото шестмесечие на годината НОИ е отказал доказване на стаж на над 14 хиляди души.

Парното в София може да дойде заедно с местено на стрелките, пише „Телеграф“. На 27 октомври, когато се очаква средната денонощна температура да бъде 8 градуса, ще бъдат изпълнени условията за започване на новия отоплителен сезон – три последователни дни със средна температура по-ниска до 12 градуса, както и прогноза за застудяване.

Всеки ден прокуратурата "оставя на трупчета" средно по 188 разследвания, защото извършителят не е разкрит, съобщава вестник „Сега“. За първите 6 месеца на годината спрените по тази причина досъдебни производства са над 22 хиляди.

Държавата ще плати над милион и половина лева за къщата на Пейо Яворов в София. Емблематичната сграда беше обявена от частен съдебен изпълнител за публична продажба, за повече от милион и 620 хиляди. Търгът ще продължи до 16 ноември, но се очаква кабинетът да задели нужните средства по-рано, посочва „Стандарт“.

Автобуси на ток тръгват в София, глави водещото заглавие на „Труд“. Първите 230 електробуса вчера са пристигнали на пристанището в Бургас. Те ще бъдат пуснати в експлоатация след около месец и ще се движат в централната част на града.

Вестник „Земя“ съобщава, че в Добричко се радват на рекордна жътва от царевица и слънчоглед. Средният добив от царевица е 810 килограм на от декар, а от слънчоглед – 301 килограма от декар.

Следването в професионалните направления Педагогика на обучението по математика, физически и химически науки и религия и теология ще бъде безплатно от следващата академична година, информира „24 часа“. Това ще стане факт с промяна в Закона за висшето образование, която предстои да бъде внесена от министър Красимир Вълчев. Министърът обясни, че тя важи за направленията, за които има най-малко търсене от страна на кандидат-студентите, но се очаква бъдеща потребност на пазара на труда.

Случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе разкрива огромния дефицит на доверие в нашите институции, както вътре в страната, така и навън, пише „Дума“ като цитира думите на президента Румен Радев. Според него убийството е показало и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот.
Източник : / БНР /

Коментари