Общество

Преглед на печата

"Грешна запетайка вдигна цената на тока, борсата затвори", информира "24 часа". 10 октомври е бил инфарктен ден за българската икономика. Една сгрешена запетая на словенска фирма, търговец на ток, е подала оферта към българската енергийна борса, пояснява вестникът. Вместо желаните 10 мегавата, в офертата пише, че фирмата иска хиляда за едно денонощие, което всъщност е мощността на един блок на АЕЦ "Козлодуй". Това автоматично е довело до невероятно висока цена на електроенергията на борсата. Пред "24 часа" от държавния енергиен регулатор са казали, че ще разследват случилото се. 

За да работи догодина, на "Марица-изток" 2 са нужни 466 милиона лева, пише "Труд".Става дума за цената на емисиите вредни газове, които централата трябва да плати, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Според нея, токът няма да поскъпне заради това. В бизнес анализ,публикуван в "Труд", се казва, че въглищните централи имат бъдеще, ако са като съвременния ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Тълъбово". Те са най-близки по показатели спрямо все по-завишените екологични изисквания на Брюксел, се пояснява в анализа. Друго предимство е, че работят изцяло с български ресурс.

"Растящи дългове на бизнеса вещаят нови фалити" е водещото заглавие на "Сега." 19 процента от фирмите у нас са с висок риск от изпадане в неплатежоспособност. Данните са на консултантска компания за управление на риска. "Монитор" допълва данните, че  за една година е отчетено забавяне в изплащането на пари между фирмите в строителството и в автосектора. Над 70 хиляди фирми имат проблем с изплащане на дълговете си към други фирми. 

В интервю за "Стандарт", бившият министър на финансите Симеон Дянков съветва да запазим поне още пет години така наречения плосък данък. Още един съвет от него към българите – дръжте парите си в левове и евро, защото и двете валути са стабилни. Според Дянков, сега не е време да се намалява ДДС за хляба, както поиска БСП.

Държавните и общински музеи ще осигуряват един ден в месеца вход свободен, пише в приетите на второ четене промени в Закона за културното наследство. За това пише днес "Телеграф". С други промени – в Закона за закрила и развитие на културата, се въвежда онлайн излъчване на конкурсите за директори на държавни културни институти.

Според "Сега", ГЕРБ не защити паметниците на културата. Заканите за по-строги мерки спрямо собствениците останаха празни приказки, коментира вестникът и припомня обещанията на управляващите след пожара на така наречените царски конюшни по повод приетите вчера промени в Закона за културното наследство.

Нова хакерска групировка атакува посолства и министерства, предупреждава "Монитор". 

"Българчета карат стаж в "Армани" и "Ферари", пише "Стандарт". В много от италианските вузове обучението може да е без такси.  Това пояснява за вестника Димитър Александров, организатор на изложението за обучение в Италия.

"Пенсиите в Румъния стават двойни" пише на първа страница на "Земя". Коментарът на изданието е, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" позорно мълчат за вдигане на парите за старост. Според "Дума", всички са срещу министър Кирил Ананиев за здравната реформа. вестникът цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, че противниците на идеите на Ананиев са единодушни – в центъра на промените трябва да са пациентите.
Източник : / БНР /

Коментари