Общество

Преглед на печата

Лечебници взимат пари от три места за едно и също лечение, пише "Монитор" на първа страница. Разследване на вестника установява, че някои болници калкулират тоалетната хартия като ВИП услуга. 13 500 лева е източило здравно заведение от Касата за раждане. "Монитор" пише и за изнудване на пациенти в различни болници. "Карат бременна да плаща за избор на един лекар" в малък град. Раковоболна била изнудвана да плаща за обезболяващ крем във Велико Търново, в столицата са искали пари за контролен преглед на опериран от сърце. "Стандарт" цитира директора на Здравната каса д-р Дечо Дечев "Неизбежно ще плащаме повече за здраве". "Дума" информира, че общинските болници подкрепят идеи от програмата на БСП "Визия за България". Това е съобщила Корнелия Нинова след среща с лекарите. "Единодушни сме, че здравната реформа ще натовари най-бедните", заяви лидерът на социалистите на среща с журналисти.
Нова апаратура във Военно-медицинската академия дава шанс за диагностика и лечение на онкозаболявания на белия дроб, пише "Труд". Всяка година у нас заболяват над 3 500 души. С модерния апарат ще се правят и лечебни процедури.

Осем пъти е разликата между най-бедните и най-богатите у нас, пише "24 часа". В столицата се проведе дискусия за неравенството и бедността у нас под патронажа на президента Румен Радев. Той подчерта, че неравенството ражда корупция и престъпност. Според "Стандарт", президентът Радев е отправил, цитирам, "бюджетен огън" към премиера Борисов. Президентът иска депутатите да решават за какво ще се харчи излишъкът в хазната. Финансовият министър Горанов пък репликира със закона, пише още вестникът.
"Земя" цитира на първа страница майките на деца с увреждания "Борисов е виновен за липсата на реформи". 
Темата на днешния брой на "Труд" е капитали. По данни на Института за пазарна икономика, преките чуждестранни инвестиции у нас от Съединените щати са над пет процента от инвестициите от чужбина за последните 28 години. Най-често те влизат в страната през други държави като Холандия например.

Заради предприетата в Европа борба с пластмасата, в големите хотели искат почти три евро за пластмасова чашка, пише "Телеграф". Коктейлите вече са без сламки. Опаковката определя все повече цената на продукта, констатира изданието.

"В политиката се отваря вратата за нов спасител", коментира, в интервю за "Сега", социологът Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". Според него, българинът се превръща от гражданин в поданик. "Сега" предлага още един коментар, този път на проекта за Закон за вероизповеданията. Политиците правят кардинална грешка, като се опитват да възпрат крайните религиозни настроения със засилен държавен контрол над вероизповеданията, пише в коментара. 
"Папата идва в София за Гергьовден" е водещото заглавие на "24 часа". Това е 17 години след историческата визита на Йоан – Павел Втори, уточнява вестникът. Франциск ще посети също Македония и Румъния. 
Източник : / БНР /

Коментари