Общество

Преглед на печата

Водеща тема за столичния печат са предложенията за увеличение на данъците за по-стари автомобили.

"Данъците за автомобили и жилища се вдигат от догодина", съобщва вестник "Сега". Противно на обещанието да не увеличава данъци по време на мандата си, управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" подготвя сериозно вдигане на налозите за автомобили от началото на следващата година. Собствениците на над 2 милиона коли, които са на възраст над 15 години, ще
трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти.

 "Данъкът на коли между 15 и 20 години поскъпва с 30%, а на тези над 20 – с 50 на сто", информира вестник "24 часа". Това е станало ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което с пълно единодушие е бил одобрен пакет с данъчни закони, предложен от финансовия министър Владислав Горанов.

Вестник "Труд" съобщава, че бизнесът се е обявил против идеята максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2600 на 3000 лева от началото на 2019 година. Това беше договорено през миналата седмица на среща между правителството и синдикатите. Работодателите смятат, че одобрението на идеята за вдигане на осигурителният праг е станало под синдикален натиск. Бизнесът настоява за среща с премиера, допълва "Труд".

"Една трета от повредените язовири с незнаен обем", пише вестник "Монитор". Става дума за 150 от включените за ремонт общо 416 язовира. За 120 от въпросните водоеми пък липсва информация за височината на стените им, допълва всекидневникът.

Вестник "Дума" помества във водеща публикация позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, свързано с убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. "Жестокото убийство на разследващ журналист е поредното доказателство за несигурната среда, в която живеем", заявява Нинова.
Източник : / БНР /

Коментари