Общество

Преглед на печата

"На над 20 000 жилищни сгради срокът им изтича", съобщава вестник Дума. От общо 4 млн. апартаменти в България близо една трета от тях са необитаеми. Същевременно 21 718 панелни сгради са с изтичащ срок на експлоатация, част от които са с липсваща или изгубена документация и най-вече лошо поддържани общи части. При 5000 подадени заявления общо за саниране, остават още 15 000 сгради, чиято съдба не е ясна. Това е станало ясно вчера на пресконференция на новоучредената Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, посочва Дума.

"Цените на имотите в София растат, наемите ги следват", информира на вестник Труд. Изданието цитира данни на брокери, които посочват, че в крайните квартали, където цените са по-ниски и има експанзия на новото строителство, ръстът е по-голям. Успоредно с това се покачват и наемите. Сред причините за това е ръстът на доходите и повишеното търсене на квартири от студенти в началото на учебната година, уточнява Труд.

"И преработените поправки за личните данни ще доведат до цензура и репресии", пише вестник Сега. Изданието коментира, че опасността от цензуриране на медиите, затваряне на публичните регистри, злоупотреба с власт и пробиви в лекарската тайна остават и в уж преработения вариант на поправките към Закона за защита на личните данни. Те минаха на първо четене в парламента на 19 септември, а вчера изтече срокът за предложения преди второто четене. Критиките срещу тях обаче се множат, посочва Сега.

Талантливите деца на България, които носят медали от олимпиади и международни състезания, са получили рамо от държавата, съобщава вестник Стандарт. Над 1,2 млн. лева е дал кабинетът на общинските училища за подготовката им. Парите ще покриват както обучението на учениците, така и разноските по участието им заедно с техните преподаватели в национални олимпиади и състезания, допълва Стандарт.

"2 години след стъпването си в България "Аджибадем"се изтегля от страната", съобщава на първата си страница вестник 24 часа, като се позовава на свои източници. Всекдиневникът обяснява, че групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата Токуда в София и заведенията с марката "Сити Kлиник", болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества. "Аджибадем"е част от инвестиционен фонд, който в последно време имал финансови затруднения заради срива на турската лира, допълва 24 часа.
Източник : / БНР /

Коментари