Общество

Преглед на печата

"Подменят всички печки на твърдо гориво до 2021 г.", съобщава вестник "24 часа". Това трябва да стане поне в общините, в които има наднормени замърсявания с фини прахови частици. Тази и още десетки други мерки предвижда проектът на национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, която е изготвена от Световната банка. Вчера той беше представен публично и след около месец трябва да се приеме от кабинета и гласува от парламента, тъй като повечето мерки изискват законодателни промени. Общините с превишаване на замърсяванията са 24 и заради тях през 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, допълва "24 часа".

"Всяка кола – с екостикер", пише вестник "Труд". Изданието цитира думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която посочва, че Столичната община е внесла в Министерството на околната среда предложение всеки автомобил да получава такъв стикер след преминат преглед. Той ще отразява текущото екологично състояние на колата и така ще може да се ограничи движението на най-силно замърсяващите коли. Междувременно столичната управа е пуснала обществена поръчка за първите 22 общински сензора за измерване на качеството на въздуха, уточнява "Труд".

"Агенти под прикритие във фирмите", е сред водещите заглавия в днешния брой на вестник "Стандарт". Изданието уточнява, че предстои да бъде публикувана в Държавен вестник промяна в Правилника на Закона за ДАНС. С тях тайни агенти на ДАНС да бъдат внедрявани във фирми и институции без знанието на собствениците и шефовете им, допълва "Стандарт".

"Потребителските кредити трайно поскъпват", съобщава вестник "Сега". Изданието коментира, че очакванията на банкерите са били лихвите да започнат плавно да растат от следващата година, но това очевидно се е случило по-рано. Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от началото на 2018 г. насам. Според данните на БНБ през август банките са отпускали левови заеми при средна лихва от 8.8 %, а с всички такси и комисиони цената се е вдигнала средно до 11.1 на сто. За сравнение, през август миналата година средната лихва е била 8.1 %, а годишният процент на разходите – 10.2 на сто, уточнява "Сега".

Вестник "Дума" съобщава, че е започнала процедура, която да предостави на монумента на Бузлуджа статут на паметник на културата. По думите на областния управител на Стара Загора Гергана Микова, това ще позволи в бъдеще да се търсят средства за неговата консервация по различни програми на ЕС. Рушащата се конструкция беше огледана вчера от трима експерти от организацията "Европа Ностра", която тази година вписа монумента на Бузлуджа сред седемте най-застрашени паметници в Европа, допълва "Дума".
Източник : / БНР /

Коментари