Общество

Преглед на печата

Вестниците се фокусират върху идеята на земеделския министър, големите магазини да продават хляба без печалба, за да спрат поскъпването на насъщния.

„Сега“ поставя в центъра коментар: "Агроминистерството ще бори по комунистически поскъпването на хляба. Министър Порожанов ще преговаря с хипермаркети да натискат цените надолу, а те не знаят за инициативата му". А под снимка на премиера Борисов, която заема  половин страница, се обяснява, че министър-председателят вече може да направи планираните смени в кабинета, защото президентът е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР.

„24 часа“ поставя акцент върху борбата с контрабандата и извода: „Цигари, които нямат официален производител у нас, заемат 17,5 процента дял“. Версиите са, че се правят в цехове на Арабаджиев, Миньо Стайков или Бирмите.

„Дума“ извежда: „Масови съкращения в "Напоителни системи" заради предстоящото преструктуриране на дружеството. Имало натиск над работниците да си вземат неплатен отпуск или да минат на половин работен ден. Днес синдикатите са насрочили среща със Съвета на директорите, за да получат информация за очакваните масови уволнения на хора.

"Чиновници и служители в колцентрове боледуват най-дълго", научаваме от „Монитор“. Така дългите болнични са стопили над 217 милиона лева от хазната за шест месеца. Изданието припомня, че те се равняват на 80 процента от дохода, на който се осигуряват служителите.

„Труд“ съобщава: "Ваксини без пари ще се отпускат на пенсионери над 65-годишна възраст“. Парите се отпускат от държавата заради очакваната грипна вълна.

„Стандарт“ продължава по темата: „Четири грипни вируса ни атакуват от октомври, но имунизацията за пенсионери започва от есента на 2019 година“.

Централна тема за „Телеграф“ е как хора с психически проблеми минават психотестовете за носене на оръжие без никакъв проблем. Цената е 40 лева и кандидатът може да излъже, че не пие специални лекарства. Между различните болници и центрове за психично здраве също няма обща база данни и лекарите няма как да проверят истинското състояние на кандидата за оръжие.

За „Земя“ водещата тема е озаглавена: "Българска подкрепа за Унгария". Министерският съвет единодушно реши да се обяви срещу наложените от ЕК санкции срещу Будапеща. След Полша и Чехия, нашата страна защити демократичното право на самоопределение на унгарския народ срещу диктата на Брюксел, пише в коментар изданието. 
Източник : / БНР /

Коментари