Общество

Преглед на печата

Кметове пишат на първолаци за началото на учебната година, съобщава Стандарт. В Стара Загора всички ученици ще получат от градоначалника Живко Тодоров съвет:

"Ако искате да успеете, трябва да бъдете трудолюбиви и търпеливи".

Във Варна кметът Иван Портних започва акция по сигурността. През цялата година полицаи ще стоят пред училищата, за да са следят за безопасността на децата.

Монитор акцентира върху цените на цветята, които учениците подаряват днес на преподавателите. Над 2 милиона лева ще похарчат родителите за първия учебен ден. В София най-скъпите стръкове скачат с 5 лева.

Вестник 24 часа излиза със специално приложение за Деня на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обещава:

"Работим за модерен градски транспорт, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист".

Всички издания акцентират на антиправителствения протест пред парламента. Дума извежда "И българите в чужбина искат оставка на кабинета “Борисов 3". Протестът ще продължи три дни, след това се мести пред Еврокомисията в Брюксел. Според изданието, хиляди българи са поискали пряка демокрация чрез референдуми.

Водеща тема за Земя е  "Поскъпването на хляба. В Пловдив с 20 процента, в Пазарджик с 30 стотинки на килограм, чака се още един скок до Нова година. Жито за хляб ще има, но качеството му е по-лошо“, обясняват експерти пред вестника.

Труд разработва темата за документи по еврофондове, горени край Радомир, под заглавие "Дупката на греха се оказа крайселско сметище". Според репортажа на вестника, нито един съществен документ, свързан със строителната фирма “Джи Пи Груп“ не е открит край село Егълница. На мястото бяха задържани разследващи журналисти от България и Румъния, които сигнализираха полицията,че там се изгарят документи

Сега съобщава: средната сума в партидите за втора пенсия е само 3 хиляди лева. Два фонда успяват да постигнат над 5 процента доходност. Вече все повече българи се осигуряват и за трета пенсия, пише изданието.

Телеграф добавя, че близо 29 хиляди българи имат пенсии в чужбина. По-малко от половината емигранти са натрупали пари в европейски държави. А немски специалисти съветват гурбетчии в Русе и Търново.
Източник : / БНР /

Коментари