Общество

Преглед на печата

"Избират между задължителна здравна застраховка от 12 лева или много здравни каси" – под това заглавие "24 часа" обобщава планираните промени, които в момента се обсъждат от здравното министерство, пациентски и съсловни организации. След като се чуят всички мнение идеите за промяна на здравния модел ще бъдат представени на кръгла маса на 26 септември, пише "24 часа".

В "Сега" темата е представена под заглавието: "ГЕРБ ще въвежда по-скъпо здравеопазване". Вестникът изтъква, че освен задължителна застраховка, предложените от министър Ананиев промени в най-добрия случай ще запазят сегашното доплащане в брой за медицински услуги. Евентуалните промени предвиждат единствено пациентите да плащат още повече, обобщава "Сега".

"На ход е бизнесът", пише в позиция на първата страница на "Труд" относно вчерашното изявление на премиерът Бойко Борисов, че заплатите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10 процента от догодина. Сигурно ще има недоволни сред останалите трудещи се, продължава позицията и заключва, ако бизнесът не последва правителството, какво светло бъдеще ще създаваме?

Като "коледен подарък от Борисов и Горанов" определя увеличението на бюджетните заплати "Стандарт". "Дефицитът идва, когато комунистите са на власт", цитира изданието думи на министър-председателя.

"Хранилка" е озаглавен коментар по темата на "Дума". Бюджетът е хранилка за чиновниците, 90 процента от които са назначени с политически протекции на управляващата  през последните 10 години партия. При "омразната" тройна коалиция, в която доминираха "комунистите", икономиката регистрираше значително по-високи темпове на растеж, гласи коментарът, в който се изтъква, че ГЕРБ са се провалили в реформирането на държавния сектор, тъй като "администрацията е средство за политически контрол".

"Може ли 7 лева да бутнат Борисов", пита в коментар на "Земя" относно очакваното поскъпване на живота заради цените на природния газ. Увеличенията в стойността на стоки от първа необходимост ще бъдат драстични, както в началото на прехода, гласи текстът, според който Борисов увеличава чиновническите заплати, защото печели изборите заради "добре нахранената армия от чиновници и техните близки" и с "нагласени обществени поръчки за бизнеса". 

Източник : / БНР /

Коментари