Общество

Преглед на печата

"Вълчев нареди на директорите: Никакви пари от родителите", пише вестник Стандарт. Изданието обяснява, че просветният министър Красимир Вълчев е забранил събирането на каквито и да е средства от родителите за началото на учебната година. По думите му обае не може да се забрани на никой родител даряването на пари, ако той пожелае това. Министър Вълчев уточни, че учителските места ще бъдат запълнени през тази учебна година. Той обаче прогнозира, че силният недостиг на преподаватели ще се усети след 10 години, допълва Стандарт.

"Очакват хаос с изчислението на данъка за колите", информира вестник Дума. "Новата формула за изчисляване на годишния данък върху превозните средства под 3,5 тона, която предвижда той да се изчислява от два компонента – имуществен и екологичен, ще увеличи таксите за голяма част от гражданите". Това е коментирал бившият зам.-министър на финансите Людмила Елкова във връзка с предложените промени в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане. "Има множество неясноти как ще се определя размерът на данъка, както и какъв ще бъде редът за деклариране. Новата формула е прекалено сложна и хаосът след въвеждането й е гарантиран", прогнозира Людмила Елкова. 

"Втора акция за милиони на спецпрокуратурата за 5 дни. Алкохолен бос ударен за цигарите в Карнобат" – пише в заглавие на първата си страница вестник Труд. Всекидневникът обяснява, че Миню Стайков и още 9 души бяха задържани по подозрение за участие в нелегална цигарена фабрика, разкрита на 18 юли в Карнобат.

"Едрият бизнес се сниши след невижданата прокурорска жега. Има ли VIP списък за задържане и кой е в него?", пита от първата си страница вестник 24 часа. Всекидневникът посочва, че "собственици на големи компании търсят настойчиво информация от медии, служби и политици. Част от тях вече не бързат да се прибират от летните дестинации. Заради напрежението партньори на един от големите в алкохолния бранш – Миню Стайков, се усъмниха, че е арестуван. От прокуратурата потвърдиха, но уточниха, че акцията не е свързана с бившия му вече сват Ветко Арабаджиев, нито с алкохола, а с нелегално производство на цигари", уточнява 24 часа.

Вестник Сега коментира, че "трусовете в правителството, случайно или не, са съвпаднали с разместване и на други пластове". Изданието посочва, че прокуратурата се е втурнала да разследва престъпления с 10-годишна давност и да арестува едри бизнесмени от Южна България, устояли досега на всякакви проверки и със стабилни връзки с властта".

"Празнуваме Съединението в Гърция", пише вестник Телеграф. За всекидневникът от МВР са прогнозирали, че 60 хиляди души ще тръгнат към южната ни съседка. Оттам предупреждават, че именно пътните трасета към Гърция ще бъдат най-натоварени за празника.

В звуковия файл можете да чуете интервюто Спас Крайнин с архивиста Александър Мошев от Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“, за да научите какво са писали вестниците на 6 септември преди 133 години.
Източник : / БНР /

Коментари