Общество

Преглед на печата

"Забраняват острите завои по шосетата", пише в заглавие на първата си страница вестник 24 часа. Всекидневникът обяснява, че при строежа на нови пътища няма да се допуска да има завои от 90 градуса. Това предвижда наредба за проектирането на пътища, изготвена от регионалното министерство. Изключение може да се допуска, само ако теренът не позволява направата на път без остри завои. Скоростта на движение ще зависи от терена, като на места на магистрали тя може да се ограничи и до 100 км в час, уточнява “24 часа".

"Всеки нов шофьор без значение от възрастта ще кара шест месеца кола задължително с придружител с опит", информира вестник Монитор. Това са част от промените, които се обсъждат в работната група, която разделя на три части сега действащия Закон за движение по пътищата. Едва след като мине изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, допълва "Монитор".

"Борисов бърза бавно с министрите", е водещото заглавие на вестник Труд. Най-рано следващата седмица ще са ясни имената на хората, които ще заемат местата на подалите оставки министри на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта, уточнява всекидневникът.

В интервю за Труд лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров заявява, че "ГЕРБ се отнася с Валери Симеонов като с млада булка". По думите му, ако Националният фронт за спасение на България" излезе от управлението, нищо няма да се промени, само ще стане по-здравословен климатът.

"Правителството отказва да отстъпи и педя от царските имоти", коментира вестник Сега. С риск да бъде осъдено на солидно обезщетение правителството няма да предложи споразумение на наследниците на цар Фердинанд. Точно обратното – ще възрази в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу жалбите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди, допълва “Сега“.

Изданието съобщава, че "служебните бележки за доходите отпадат през 2020 г. " Данъкоплатците ще подават в НАП само годишна данъчна декларация и няма са се налага да прилагат към нея въпросните бележки. Фирмите обаче ще трябва да изпращат в приходната агенция до 28 февруари всяка година цялата информация за доходите и удръжките на персонала. Хората, които сами се осигуряват, задължително ще подават данъчните си декларации по електронен път, уточнява “Сега“.

"Първи по скъпотия, последни по пенсии" е водещото заглавие на днешния брой на вестник Земя. Изданието посочва, че по данни от Евростат, цените в България са се увеличили с почти 85% в периода 2000-ната – 2017-а година. За сравнение, пише изданието, средното повишение в ЕС за същия период е 36 на сто.

"Треска убиец се появи у нас", съобщава вестник Стандарт. Изданието уточнява, че мъж от Пловдив е първият заразен с западнонилска треска след ухапване от тигров комар. Това лято имаше много заразени  в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово и Италия. При 1% от заболелите изходът е фатален, допълва "Стандарт".
Източник : / БНР /

Коментари