Общество

Преглед на печата

Обществената реакция след смъртоносната автобусна катастрофа край Своге и разпитите в Националното следствие по случая заемат централно място във вестниците.

"Протестите срещу управляващите заради лошите пътища се разрастват" – пише вестник СЕГА. "Край Своге блокадата продължава всяка вечер, ще бъде затворено и шосето за Боровец, където ще се съберат недоволни от поддръжката на пътя към планинския курорт, напрежението не спада и заради смъртоносния участък Русе-Бяла", четем в изданието. 

"Двама бивши шефове на пътната агенция ще бъдат обвинени за състоянието на пътя край Своге", пише 24 ЧАСА. Вестникът публикува информацията, че 5 хиляди професионални шофьори не достигат в България. Средната възраст на водачите е 53 години, а младите нямат интерес заради скъпата и продължителна подготовка.

Експерти на ТРУД обобщават, че комбинацията от скорост, дъжд и мантинела е довела до фаталния случай с автобус край Своге.

Вестник ЗЕМЯ обобщава – "Народът писа Среден-3 на властта". Това е оценката на българите за пътищата у нас, поставена седмици преди трагедията.

ТЕЛЕГРАФ съобщава: "Уволниха шефа на синоптиците". Проф. Христомир Брънзов обясни пред БНР, че решението на БАН е свързано с протестите на метеоролозите, които искат да излязат от Академията, за да получават нормално финансиране. Просветният министър Вълчев коментира, че това решение е неразумно и повече уронва престижа на БАН от протестите, затова министерството ще приеме института под свое ръководство.

За СТАНДАРТ акцентът е: "По- ниски такси за преводи в евро". В момента за превод на 10 евро, банките удържат между 30 и 60лв. Евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик за този регламент, обещава от догодина таксите да се намалят драстично.

МОНИТОР предупреждава, че "онлайн ясновидци дерат с 90 лв кандидат- милионери". Мошениците продавали амулети по интернет с обещания за увеличение на заплатата и успех в бизнеса.

"Само БСП защити болницата в Нова Загора", акцентира ДУМА. Мнозинството от ГЕРБ в местния общински съвет е решило болницата да бъде приватизирана, а социалистите настояват за обновяване на лечебното заведение.
Източник : / БНР /

Коментари