Общество

Преглед на печата

"Само шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров засега е арестуван за смъртта на 17 души, въпреки състоянието на пътя и бездействието на отговорните институции“, пише вестник "Сега".

Според разследващите той се е движел с превишена скорост от 53 км в час при разрешени 40 км.

Прокуратурата изнесе документи от офисите на фирмата, която е извършила ремонта на пътния участък "Трейс груп". Вестник "Сега" посочва, че "Трейс" е милиардер от обществени поръчки. Изданието коментира, че особено забележителни са успехите й при управлението на Бойко Борисов.

В страната има 48 опасни участъка, подобни на този край Своге, които правят аквапланинг. Това е съобщил регионалният министър Николай Нанков, цитиран от вестник "Стандарт". По думите му високорисковите отсечки се ремонтират приоритетно. Нанков е гарантирал, че всички длъжностни лица, които със своето действие или бездействие са отговорни за ситуацията край Своге, ще понесат своята отговорност.

"Слагат колани на всички автобуси", съобщава още "Стандарт". Собствениците на транспортни фирми ще бъдат задължени да оборудват рейсовете си с предпазни колани, а тези, които са произведени преди 2006 година и нямат такива, ще се наложи да им бъдат подменени седалките. Това е съобщил директорът на ДАИ Бойко Рановски, цитиран от изданието. По думите му текстовете, засягащи обезопасителните колани, трябва да влязат в парламента през септември.

"Ветеринарите спират работа насред чумата", пише вестник "Дума". Изданието коментира, че "в изключително усложнената обстановка с болестите по селскостопанските животни през тази година се оказва, че държавата бави парите на ветеринарите за имупопрофилактика". Това е станало ясно от писмо на Българския ветеринарен съюз, изпратено до премиера Бойко Борисов и до министъра на земеделието Румен Порожанов. От Съюза заявяват, че ако до 3 септември не бъдат изплатени парите им, започват национални протести.

"Мазутът пак пълзи към Созопол", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието цитира експерти, според които разливът от мазут от потъналия американски кораб не е овладян и се разпростира. Снимки от дрон са показали, че на плаж „Корал“ продължават да излизат катранени топчета. Очаква се днес да започне източването на горивото, ако морето е спокойно, уточнява "Труд".

"Закриха паралелки за девет гимназии в Пловдив, Асеновград и Карлово заради липса на желаещи да учат там, съобщава вестник "Монитор".

"И Румъния лови мъже работници", това е водещото заглавие на вестник "24 часа". Всекидневникът отбелязва, че северната ни съседка привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева. Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България. Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав, посочва "24 часа".

Източник : / БНР /

Коментари