Общество

Преглед на печата

"24 часа" предупреждава да не пътуваме с бебета в Гърция и Сърбия, защото има зараза от морбили. В Европа има епидемия, регистриран е рекорден брой болни. Над 40 хиляди души страдат от болестта, у нас от началото на годината са само осем. "Нередовна имунизация запали Европа с морбили", заявява д-р Ангел Кунчев в интервю за "Стандарт". В Сърбия има 14 жертви, съобщава имунологът. Заразяването е лесно, усложненията от болестта са тежки, предупреждава д-р Кунчев.

"Избили на сляпо козите и овцете в Странджанско", съобщава "Труд" на първа страница. Паникьосани чиновници се престарали в овладяването на кризата. Действията на Агенцията за безопасност на харните са били некомпетентни, пише вестникът.

"Аферата "Олимпик" – пълно беззаконие, пише "Труд", който предлага нови разкрития за измамата на кипърското дружество и безпомощността на българската администрация да се справи с проблема. Агайн потвърди, че втора компания има проблеми, допълва изданието. Тя е отказала да назове името на компанията, защото има проверка от ДАНС, но признава, че има рискове в застрахователния сектор. "Няма процедура, с която да спрем "Олимпик" да работи в България", заявява Ралица Агайн в интервю за "24 часа". Дори да имахме информация, че може да става дума за пирамида, трябва да предоставим тази информация на кипърския регулатор и той да вземе решение. Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор успокоява, че в обезпечителния и в гаранционния фонд има достатъчно пари. "Разраства се скандалът в застраховането" е водещото заглавие на "Дума". Вестникът цитира Ралица Агайн, че втора компания може да последва "Олимпик". "Скандалите в Комисията за финансов надзор осветлиха още проблеми на застрахователния пазар", пише "Сега". Чакат се драми и със "Зелена карта". Премиерът Бойко Борисов се оказа запознат с темата, допълва изданието. "Стандарт" също цитира Ралица Агайн: "Втори застраховател с проблем". От Комисията за финансов надзор обаче отхвърлят твърдения на Агайн за писмени сигнали и предупреждения за "Олимпик". Според комисията, бившият ѝ вече заместник-председател си е взела отпуск в разгара на кризата. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат минимален праг на застраховката "Гражданска отговорност", за да няма фалшива конкуренция с нереално ниски цени, пише "Монитор".

Министерството на отбраната се гласи да пръсне колосална сума, вместо да купи нови изтребители и бронетехника, пише "Телеграф" със заглавие "Военните с нецелесъобразен ремонт на стара руска техника". Искат да заровят 100 милиона лева в поддръжката на СУ-25, се казва още в информацията. Според "Монитор", последният инцидент с военен хеликоптер в град Стамболийски по чудо е без жертви. Уменията на пилота са предотвратили най-лошото, коментира кметът на града.

"Има ли пилот в хеликоптера на управляващите?" пита "Сега" в рубриката си "Наблюдател". Министерството на отбраната с лека ръка хвърля вината за всички инциденти върху летците, за да избяга от отговорност. Задължително е като си президент, генерал от резерва и върховен главнокомандващ да си конкретен и постоянен, пише още в коментара. 

Природата удари пчеларите, вадят с 30 на сто по-малко мед, пише "Земя", като се позовава на информация на БНР.
Източник : / БНР /

Коментари