Общество

Преглед на печата

"Втори фалит на застраховател очаква опозицията", информира на първата си страница вестник Труд. Изданието обяснява, че в кулоарите на парламента депутати от БСП са посочили, че става въпрос за дружество, чийто собственик от дълги години живее в Швейцария. Спецслужбите са съобщили на премиерът Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора, допълва Труд.

"Пенсионери спасяват учебната година", съобщава вестник Стандарт. Преподавателите на възраст 60+, заедно с нередовните учители, са над 7500. 4000 учители не достигат в началото на годината, като най-голямата кадрова криза е в София и в останалите големи градове на страната. Това е посочил министърът на образованието Красимир Вълчев. За първи път няма кой да води часовете по физкултура, музика и рисуване, отбелязва Стандарт.

"Кабинетът въвежда данък "хора с увреждания" за фирмите", пише в заглавие на първата си страница вестник Сега.  Всекидневникът уточнява, че всеки работодател с над 20 служители ще трябва да отваря специални работни места или да плаща компенсация на държавата. Това е предложението на социалното министерство, като идеята е да бъде въведена квота за назначаване на хора с трайни увреждания, посочва Сега.

"Държавата се бави с разплащанията повече от бизнеса", пише вестник Дума. Средно за 30 дни се издължава публичният сектор, а междуфирмените плащания стават за 27 дни. Това е станало ясно от съобщение на Българската търговско-промишлена палата. Организацията напомня, че към 31 март 2018 г. просрочените задължения от страна на държавата към бизнеса и гражданите са близо 328 млн. лв., уточнява Дума.

"По-нисък данък, ако дадеш празен дом под наем на беден", информира вестник 24 часа и обяснява, че държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък. Празните домове у нас са към 1,2 млн., като 98% от тези жилищата са частни, уточнява 24 часа.
Източник : / БНР /

Коментари