Общество

Преглед на печата

В деня за размисъл Телеграф пише, че имаме право да поискаме нова бюлетина, в случай, че допуснем грешка при попълването й. Важно е обаче да проследим дали сгрешената ще бъде маркирана като такава, без да се разгъва. Изданието припомня на студенти и ученици, че могат да гласуват в секция по избор, срещу предоставянето на заверена студентска книжка или бележник.

Стандарт акцентира върху речта на премиера Огнян Герджиков, който призовава българите да участват активно в утрешния вот. Не се колебайте, България има нужда от вас, вие сте бъдещето, казва премиерът на тези, които имат право да гласуват за първи път.

До дни се очаква да бъде сключен договор за доставка на нови 152 хил. дози ваксина срещу морбили, информира здравният министър Илко Семерджиев, цитиран от Труд. Той отчита , че към момента има 10 000 дози от ваксините, а на Районните здравни инспекции вече са раздадени над 51 хил. Семерджиев беше категоричен, че към момента ситуацията е под контрол, уточнява публикацията.

Ще строят високотехнологичен колайдер в България, се казва в статия на 24 часа. Той ще се използва за медицински нужди и научни изследвания, а изграждането му ще продължи 6 години. Вчера министърът на образованието Николай Денков разговаря за бъдещия проект с генералния директор на швейцарската лабораторията ЦЕРН Фабиола Джианоти. 

Даряването на храни без ДДС най-после може да започне, съобщава вестник Сега. Това става факт, след като социалният министър Гълъб Донев е подписал заповедта, с която определя кои уязвими групи от населението може да получават безплатната храна. Сред тях са пенсионери с доходи до линията на бедност от 314 лв., самотно живеещи възрастни, бездомни, семейства на деца с увреждания, както и семействата, които са на социално подпомагане.

400 произведения на изкуството с висока стойност се крадат годишно. Това пише във водещо заглавие Монитор като се позовава на статистиката на МВР. Последните крупни кражби били на картини на Иван Мърквичка и Ярослав Вешин, които се оценяват на близо 100 хил. евро. 

Източник : / БНР / 

Коментари