Общество

Преглед на печата

„Парламентът прие промените в Административно-процесуалния кодекс; до 900 пъти поскъпват делата във Върховния административен съд“, информира от първата си страница „Труд“. Промените влизат в сила от 1 януари догодина. „ГЕРБ оряза обжалването на ревизионни актове на граждани“, пише „Сега“ по същата тема. Вносителите разтовариха ВАС за сметка на гражданите. Данъчните дела вече ще се водят в цялата страна, допълва изданието.

С нормативни промени орязват далаверата на възобновяемите енергийни източници, съобщава „Монитор“. Новите правила за търговия с ток ще бъдат обявени след месец.

В интервю за „Монитор“, застрахователят Коста Чолаков прогнозира, че застраховката „гражданска отговорност“ може да поскъпне двойно заради решение на Върховния касационен съд, което разширява кръга на хората, които могат да искат обезщетение за неимуществени вреди.

„Обединените патриоти се хванаха за гушите“, пише „Дума“ като водещо заглавие. Волен Сидеров иска смяна на Валери Симеонов, НФСБ оспорва лидерството на атакиста в парламентарната група, пояснява вестникът.  И за „Земя“ това е водещата тема на днешния брой. "Патриотични скандали" е заглавието на първа страница. Волен Сидеров и Валери Симеонов се изпокараха.

Според „Сега“ враждата между патриотите е разголила порочния лобизъм. Има цитат от мнение на бившия лидер на ДСБ Радан Кънев, който е написал в профила си във Фейсбук на база на коалиционния си опит с ГЕРБ, че Бойко Борисов и партията му са неспособни на конструктивни партньорства.

Според „24 часа“ обаче, Борисов е укротил темпераментните Сидеров и Симеонов. Вестникът прогнозира, че вторият рунд от вчерашния конфликт ще бъде в петък, когато Волен Сидеров ще задава въпроси на Валери Симеонов в парламентарния контрол.

Друга прогноза по темата публикува „Стандарт“ – „Свадата Сидеров-Симеонов ще бъде дреболия пред разправиите за евроизборите между „Атака“, НФСБ и ВМРО“, прогнозира политологът Татяна Буруджиева пред изданието.

„Защо не можем да стигнем европейците“ пита "Труд" в рубриката си „гледна точка“. „Изоставаме от Румъния и Полша, които влязоха в Евросъюза с доходи като нашите…  За разлика от българските работодатели, експертите от Европейската комисия не виждат проблем в увеличението на заплатите у нас“, се подчертава в анализа.

В интервю за „24 часа“ председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ подчертава, че финансовата ни система е в добра кондиция. Тя казва още, че страховете на обикновения българин за независимостта ни след влизане в Европейския банков съюз и еврозоната са напълно несъстоятелни.

Популярен руски астролог, Павел Глоба, предупреждава, от страниците на „Телеграф“, че лунното затъмнение в петък вечерта заедно с противостоянието на Марс може да изостри психическите болести. Подобни позиции в миналото са се наблюдавали преди започване на войни. Още едно предупреждение – затъмненията не бива да се наблюдават заради негативния им ефект върху хората.
Източник : / БНР /

Коментари