Общество

Преглед на печата

Правителството одобри позицията ни за срещата на върха в Рим – публикация във вестник "Земя". Вицепремиерът Деница Златева заяви, че България ще се застъпи за кохезионната политика в документа за приоритетите на евросъюза в следващите няколко години. В документа, приет от правителството, приоритети са още сигурността, устойчива и просперираща Европа.

25 хил. учители са в пенсинна възраст и продължават да преподават. Това показват данни на синдиката "Образование към КТ "Подкрепа", цитирани от "Телеграф". Дефицитът е видим с просто око – едва 400 са учителите до 25-годишна възраст, до 35 години са 3000 души, уточнява публикацията.

Увеличава се периодът, в който българите получават пенсия – водеща тема за вестник "Сега". Мъжете получават средно пенсия в продължение на 22.6 години, а жените – 27.3 години.  Разликата между двата пола почти се е удвоила през последните 17 години.

Данъчните приходи нарастват с над 1 млрд. и 500 млн. лева през 2016 г., пише "Труд". Служебното правителство отчита ръст на събираемостта и в началото на настоящата година – спрямо същия период на миналата постъпленията нарастват с 220 млн. лева. От тях най-голямото увеличение е по приходите на Националния осигурителен институт и здравната каса – над 123 млн. лева повече са събраните средства. 

170 хил. чужденци ще посетят България по Великден. Това показват данни на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от "Стандарт". Около 280 хил.българи пък ще почиват по курорти в страната и чужбина. Най-предпочитани за Великден са Гърция и пограничните райони на Сърбия, отчитат туроператори.

Транспортните синдикати настояват за повече полети между София и Брюксел – статия във вестник "Монитор" Причината – предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. От Асоциацията на българските авиопревозвачи очакват 10-15 % ръст на пътуващите в чужбина през тази година.

Източник : / БНР /

Коментари