Общество

Преглед на печата

"Ремонт на кабинета е неизбежен, ако не се отиде на избори". Това заявява председателят на партия АБВ Румен Петков в интервю за вестник "Труд". По думите му премиерът Борисов не може да овладее сблъсъка вътре в правителството. Според Петков, ако БСП не бяха внесли вота на недоверие кабинетът на вътрешния министър Валентин Радев е щял да бъде освободен. "Не мисля, че този министър ще устиска цял месец", прогнозира лидерът на АБВ пред "Труд".

"Парното поскъпва с около 30% за година", пише в заглавие на първата си страница "Сега". Изданието обяснява, че цената на топлата вода и парното ще се увеличи със 7% от 1 юли. Токът също ще поскъпне с по-голям процент от очакваното увеличение от средно под 2%, но все още конкретните числа не са определени. Това е съобщил вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Вестник "Сега" пресмята, че така само за година цената на парното и топлата вода ще се повиши с повече 30%. Последното драстично повишение бе през април 2017 г., когато топлото поскъпна средно с 22%. Както и преди, така и сега причина за това са новите цени на природния газ, допълва "Сега".

"Маскират бедността като етническа, за да не се приема тя като проблем на мнозинството. Това коментира експертът Ваня Григорова, цитирана от вестник "Дума", по повод нейно изследване по темата. По думите й разходите за социално подпомагане всяка година намаляват.

Григорова е съобщила още, че бедни са 251 хил. роми и почти 890 хил. българи. Работещите бедни – около 315 хил. души, са извън социалното подпомагане, посочва "Дума".

"Борчовете ни се удвоиха", съобщава вестник "Стандарт" и допълва, че всеки трети българин има неплатени сметки. Всекидневникът обяснява, че задълженията на българина са се удвоили през последните години. През 2017 г. средният дълг на човек у нас е бил над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв. сочат данните на Евростат. Според тях единствено гърците изпитват по-големи затруднения от нас при погасяването на задълженията си, уточнява "Стандарт".

Според данни на БНБ 1 млрд. лева нови кредити са изтеглени за първите 5 месеца на годината като заемите за жилища са почти 10 млрд. лв, информира вестник "24 часа". До края на май, само домакинствата са изтеглили 1 млрд. лв. нови заеми. За сравнение – за цялата 2017 г. сумата е била същата, посочва всекидневникът.

Източник : / БНР /

Коментари