Общество

Преглед на печата

Чуждите инвеститори вече се изтеглят от България, съобщава "Сега" на първа страница. 160 милиона евро са напуснали страната от началото на годината. Данните са на БНБ, те говорят и за напускане на български фирми, които отиват да работят зад граница.

Според друго заглавие на "Сега" България изостава в усвояването на еврофондовете. Един милиард и 300 милиона евро са получени досега от общо 8 милиарда и 800 милиона. Става дума за настоящия програмен период – до 2020 година. Данните са от отчет на Министерството на финансите.

"24 часа" също излиза с официални данни на първа страница, които показват, че за трета поредна година Агенцията за приходите събира над плана милиард и 500 милиона лева. Това е отчет за 2017 година, в който се казва, че 882 фирми пълнят хазната. Данъчните служители връщат ДДС бързо и без проверки на компаниите без задължения, отчитат още от НАП.

Обединяваща тема в днешната преса е проведената в Брюксел извънредна среща с част от европейските лидери по проблема с миграцията.

"Борисов се съюзи с Гърция, Испания и Италия да не ни връщат бежанци", пише "24 часа".

Според БСП и "Дума" обаче, "ГЕРБ тайно води преговори за мигрантите". Лидерът на социалистите Корнелия Нинова писала на евролидерите да не ни превръщат в буферна зона.

Интерпретацията на темата в "Земя" е, че "ГЕРБ повишава раждаемостта с мигранти". От БСП са цитирали правителствената стратегия за мигрантите, в която пише, че миграцията е "позитивен фактор в икономически и демографски план". Вестникът помества коментар на дипломата Симеон Николов, според когото Евросъюзът трябва да се концентрира върху план за подпомагане на страните, от които идват мигрантите.

"Стандарт" цитира премиера Борисов, който заявява, че "Няма да приемаме обратно бежанци".

"Премиерът поставя три условия за мигрантите", "Бежански лагери извън Евросъюза иска Борисов", информира "Труд".

"Европа с нов екшънплан“, това е водещото заглавие на "Стандарт". Културното наследство става номер едно в дебатите за изборите, пояснява изданието. Това е посланието от срещата на върха в Берлин, посветена на новите евроценности.

Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски коментира в интервю за "Труд", че държавата няма отговор на какво може да разчита детето-инвалид, когато майка му почине. Той обаче смята, че предложеният от омбудсмана и майките проектозакон за личната помощ не отговаря на изискванията на българското законодателство.

БДЖ пуска стюардеси, съобщава "Телеграф". Предлага като бонус спални вагони за нощните влакове от юли. Край на по-скъпите билети преди уикенда.

Всеки пети от загиналите при катастрофа е загубил живота си на първокласен път, пише "Монитор". В доклад на вътрешния министър до Министреския съвет се казва, че държавата губи повече от един милиард лева на година от пътните катастрофи.

"Монитор" пише след Еньовден вчера, че 400 хиляди души са ангажирани в преработка на билки. 24 лечебни растения са забранени за събиране.

Източник : / БНР /

Коментари