Общество

Преглед на печата

"Автомобилните горива поскъпнаха рекордно", пише вестник "Сега".  Изданието уточнява, че бензинът е достигнал до 2.34 лева за литър, а дизелът гони 2.40 лева. По традиция горивата се увеличават в началото на летния сезон, но разликата спрямо същия период на миналата година и при бензина, и при дизела е значителна – с 20 до 30 стотинки за литър. Спрямо средата на май в първите две седмици на юни нарастването е със 7, 8 стотинки за литър, допълва "Сега".

"Жънем 1 млн. тона пшеница по-малко спрямо 2017 година", информира вестник "Земя". Основната причина за слабите добиви са пролетните аномалии със снегове и последвалата суша, уточнява изданието.

"Британски фермери плащат на българи билети, дават заеми, за да оберат ягодите", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Всекидневникът обяснява, че земеделците в Обединеното кралство са в паника, тъй като не могат да намерят необходимите им работници за прибиране на реколтата. Три четвърти от тях са обявили, че имат кадрови недостиг. Над 100 организации от хранителната индустрия във Великобритания са поискали гаранции от правителството, че след Брекзит пак ще могат да наемат хора от Източна Европа, допълва "24 часа".

"БСП твърдо зад Нинова за Истанбулската конвенция", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че Националният съвет на партията е решил левицата да не променя позицията за Истанбулската конвенция. Нинова е обявила вчера, че Партията на европейските социалисти заплашва БСП със замразяване на членството.

Вестник "Труд" отбелязва по темата: "Джендър удар срещу Нинова от ПЕС". Всекидневникът съобщава, че Партията на европейските социалисти заплашва да изключи БСП заради Истанбулската конвенция. На вчерашния пленум Корнелия Нинова е информирала, че от ПЕС изпращат 30 свои представители, да ги убедят да променят позицията си, която е срещу конвенцията, допълва "Труд".

"Отнемат титли на учени за плагиатство", информира вестник "Стандарт". Според приетите промени в Закона за развитие на академичния състав учени могат да бъдат уволнявани, ако се установи, че са преписали трудовете си, дори и със задна дата. За това ще се произнася комисия към Министерството на образованието, уточнява "Стандарт".

Източник : / БНР /

Коментари