Общество

Преглед на печата

"На фона на неясен инвеститорски интерес Народното събрание формално размрази проекта за строителство на АЕЦ "Белене" и възложи на правителството да търси варианти за изграждане на централата със стратегически инвеститор на изцяло пазарен принцип", информира вестник "Сега". Изданието припомня, че "това стана шест години след друго решение на парламента – да подкрепи решението на кабинета "Борисов 1" за замразяване на проекта заради опасения от сеизмичен риск и заради невъзможност на бюджета да финансира или изплаща кредити за проект с недоказана икономическа ефективност".
"Полицаи ще следят и глобяват за шума на открито през нощта, а не здравните инспектори", съобщава вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че това предвиждат промените в Закона за защита от шума, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, които вчера бяха одобрени от ресорната парламентарна комисия. Планира се глобата за фирми нарушите да бъде между 5 000 лв. и 10 000 лв. при първо нарушение, докато сега санкцията достига до 3 000 лв.,  уточнява "Стандарт".
"Властта подготвя топлинен удар за хората, като има намерение да увеличи цената на парното и топлата вода от началото на юли", пише на първата си страница вестник "Дума". Изданието посочва, че поскъпването е неизбежно заради цената на природния газ. В момента обаче не може да се каже точно с колко ще хвръкнат цените. "Булгаргаз" ще внесе окончателното си искане за промяна на цената на синьото гориво след 11 юни. Най-драстично се очаква парното и топлата вода да поскъпнат в Бургас – с 9%. Увеличението за София вероятно ще е с 1,44%, допълва "Дума".
"Два чужди езика да учи всеки ученик в ЕС", гласи препоръка на Еврокомисията, информира на първата си страница вестник "Труд". В момента само 16,5 а сто от българчетата изучават два езика. Изданието допълва, че през следващите 10 години в Европа ще се търсят 1 млн. учители. 
"Става топло като в Африка", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Всекидневникът допълва, че в България, а и на цялата територия на Западните Балкани, в близко бъдеще температурите ще се повишат с 1,2 градуса, а до края на века може да се повишат драстично с 5 градуса. Това показва проучване на Съвета на регионално сътрудничество, посочва "24 часа".

Източник : / БНР /

Коментари