Общество

Преглед на печата

Както всяка година, така и тази, собствениците на черешови градини в Кюстендил и района, започват война с изкупвачите, пише Телеграф.  Търговците изкупуват само едрия плод, производителите блокират магистрала "Тракия" за четири часа, информира вестникът.

Директорите на училища са в шок, не знаят какви данни да събират и да оповестяват, съобщава Стандарт. Заради новия регламент за лични данни, първолаците ще бъдат приемани с анонимен жребий, уточнява изданието.

"Не споделяйте тайни в нета", пише още Стандарт, като цитира евродепутата ни Ева Майдел.

По темата, вестник Сега допълва: "Съдебната власт отказва да съобщи кой е осъден и кой е оправдан, уж защитавайки личните данни".

Така всъщност Темида отказва да съобщи на гражданите как работи и въздава ли справедливост.

Заради новите правила за лични данни, участниците в съдебни дела с обществен интерес ще бъдат споменавани в съобщения само с инициали, пише на свой ред Монитор.

ДАТО и ДАНС спъват Бюрото за контрол на подслушването, пише вестник Сега. Гражданите са лишени от право на защита от неправомерно ограничаване на совободите им, предупреждава Бойко Рашков, ръководител на Бюрото.

 България направи пробив в енергетиката", казва, в интервю за Труд, Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи. Ботев подчертава, че страната ни застава начело на Комитет по въпросите на енергетиката, инфраструктурата и концесиите. Това е решено на проведен преди дни, в столицата, форум на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

 "Победа за превозвачите и за България! Спорната част от пакета "Макрон" отиде в историята", е водещото заглавие на 24 часа по повод приетите от Европейския парламент решения по така наречения пакет "мобилност".  В интервю за 24 часа, Румен Петков от АБВ призовава Европа да спре двойния станрадт в политиката си.

 Високите наеми блокират пазара, пише Труд. Близо хиляда лева искат собственици за наем на голям апартамент в Студентски град, е ситуацията в София. За купувачите пък е информацията, че двустаен апартамент на Карибите струва колкото тристаен в София – 175 хиляди долара.

Монитор съобщава за 11-годишният Виктор Василев, спечелил престижен конкурс в Италия. Пловдивчанинът Виктор Василев, който свири но цигулка от 4-годишен, вече е носител на множество международни отличия.

Дума информира за успехи за българското кино, спечелени на руския фестивала "Витяз". Филмът на Иван Ничев за залятата с киселина българка, станала евродепутат впоследствие, получи наградата за най-добра режисура. Отличие в категорията за дебюти получи Албена Пунева за режисура на новелата "Охлюви" по сценарий на Красимир Крумов.

Източник : / БНР /

Коментари